Svet
18.09.2021. 14:05
Tanjug

Amerika

FDA: Treća doza da, ali ne za sve

vakcine, vakcinacija
Izvor: Shutterstock

Nezavisni savetodavni odbor američke Uprave za hranu i lekove (FDA) izglasao je preporuku za treću dozu vakcine protiv kovid-19 za Amerikance od 65 godina i starije kao i za osobe sa visokim rizikom od teške forme bolesti, nakon što su većinom odbili preporuku za njenu širu primenu.

Odbor je takođe preporučio da FDA u odluku uključi zdravstvene radnike i druge osobe sa visokim rizikom od profesionalne izloženosti virusu koji izaziva kovid-19, poput prosvetnih radnika.

"Današnji dan je važan korak napred u pružanju bolje zaštite Amerikancima od kovid-19. Spremni smo da onima koji ispunjavaju uslove obezbedimo dodatne doze kada se proces završi krajem sledeće nedelje", saopšteno je iz Bele kuće, prenosi Rojters.

Očekuje se da FDA uskoro donese odluku o trećoj dozi vakcine koja nije vezana preporukom savetodavnog odbora, ali ga uzima u obzir.

Panel nezavisnih eksperata koje je okupila Uprava za hranu i lekove glasao je sa 16 glasova za i 2 protiv, a članovi su izrazili nezadovoljstvo što Fajzer nije pružio dovoljno podataka o bezbednosti dodatnih doza, posebno u vezi sa rizikom od upale srca kod mlađih ljudi nakon vakcinacije.

Članovi komisije su se, takođe, žalili da podaci koje su pružili izraelski istraživači o trećoj dozi možda nisu odgovarajući da se predvidi stanje u SAD.

Naučna javnost u SAD je proteklih dana podeljena u pogledu potrebe za trećim dozama i oko pitanja ko treba da ih dobije, dok se Svetska zdravstvena organizacija snažno protivi tome da bogate države daju treću dozu svojim stanovnicima, dok one siromašne nemaju dovoljno vakcina za prvu dozu.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Treća doza vakcine u Srbiji: Kako, kad i gde
Vakcine

Počinje...

16.08.2021. 14:51

Treća doza vakcine u Srbiji: Kako, kad i gde

Dopunska, treća (buster) doza vakcine protiv kovida 19 počeće da se daje u Srbiji od utorka 17. avgusta, a pozivanje građana će se obaviti SMS i i-mejl porukama sa linkom koji će ih voditi na portal eUprave, gde će dobiti detaljnije informacije, saopšteno je iz Vlade Srbije.
Close
Vremenska prognoza
light rain
16°C
30.05.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve