FEJSBUK I GUGL DOBIĆE PO DŽEPU: Novinske agencije traže da im se plate autorska prava

FEJSBUK I GUGL DOBIĆE PO DŽEPU: Novinske agencije traže da im se plate autorska prava

Foto: YouTube screenshot


Evropski parlament trebalo bi 12. septembra da se izjasni o zahtevu novinskih agencija i izdavača, koji traže da im internet pretraživači i vebsajtovi plate za sadržaj.

Direktori 18 evropskih novinskih agencija, uključujući Tanjug, potpisali su inicijativu za izmenu zakona o autorskim pravima, s ciljem da se Fejsbuk i Gugl obavežu da deo prihoda plate novinskim agencijama čiji sadržaj sada besplatno koriste, prenose Večernje novosti.

Evropski parlament trebalo bi da se uskoro izjasni o ovom zahtevu, odnosno da uvaži pravo izdavača, uključujući novinske agencije, da im internet pretraživači i vebsajtovi plate za sadržaje koje koriste.

Kako se navodi u tekstu inicijative, koji je formulisao Frans pres, pod nazivom “Budućnost slobodne štampe je u rukama poslanika EU”, navodi se da će se u EP u Strazburu za devet dana glasati o nacrtu zakona, koji treba da doprinese ispravljanju neravnoteže kada je reč o tome da ”internet moćnici” praktično kradu sadržaje štampanih medija i novinskih agencija, kako bi ostvartili prihode od reklama.

To je, kako se ocenjuje u tekstu inicijative, situacija koja uništava nezavisne medije, prenose Večernje novosti.

Izmenama zakona oštro se protive Fejsbuk i Gugl, koji vode kampanju zasnovanu na tvrdnji da je reč o ograničavanju slobodnog pristupa internetu, što je prilično ironično, budući da su se pre nepunih mesec dana ova dva “internet moćnika” našla pod istim optužbama, kada su pokušali da pokrenu inicijativu da se naplaćuje deljeni internet sadržaj i zahtevali obavezno linkovanje.

Sloboda pristupa se, međutim, ne dovedi ni u kakvu sumnju, navodi se u inicijativi, koju su pokrenule novinske agencije.

Naime, kako objašnjavaju evropske novinske agencije, Fejsbuk i Gugl besplatno koriste ogromnu količinu vesti i priloga štampanih medija i agencija i na tom sadžaju privlače što veći broj oglašivača, prenose Večernje novine.

Oni tako dobijaju toliki deo reklamnog kolača da uspostavljaju monopol, ostvarujući 80 odsto prihoda od oglašavanja na internetu u 2017, sa izuzetkom Kine.

Prema predloženoj izmeni zakona oni će morati da dele jedan deo prihoda sa autorima sadržaja.

U inicijativi novinskih agencija, uključujući Tanjug, ukazuje se na činjenicu da postojeći zakon datira iz vremena kada Gugl, Fejsbuk, Jutjub i pametni telefoni nisu ni postojali.

Kako se navodi, štampani mediji i agencije ulažu veliki novac u proizvodnju vesti i njihovi novinari, ponekad uz velike rizike, sprovode poduhvate kako bi došli do sveobuhvatnog i tačnog izveštaja.

Oni moraju da izdvoje značajna sredstava za poslovanje onlajn.

Kako prodaja novina opada, tako se oni sve više oslanjaju na prihode sa interneta, međutim tamo na delu vide “velike igrače” koji ubiraju plodove njihovog rada besplatno i lišavajući ih zarade. Rezultata toga je siromašenje čitave industrije, drastičan pad prihoda od reklama u štampanim medijima…

Ponašanje velikih internet igrača predstavlja opasnost i po potrošače i po demokratiju, navodi se u tekstu, a prenose Večlernje novosti.

“Da li titani interneta mogu da obezbede kompenzacije medijima a da ne traže od ljudi da plaćaju pristup internetu, kako oni inače tvrde da bi morali? Odgovor je jasan – da”, navodi se u tekstu.

“Fejsbuk je u 2017. prijavio prihod od 40 milijardi dolara, sa profitom od 16 milijardi, dok je Gugl zabeležio prihod 110 milijardi, od čega ima čist profit 12,7 milijardi, i ko može da kaže da oni nisu u mogućnosti da pošteno plate za sadržaj koji koriste?”, postavlja se pitanje u tekstu.

“U interesu slobode štampe u Evropi, i očuvanja demokratskih principa, poslanici EP treba da izguraju tu reformu”, poručuju direktori evropskih novinskih agencija, a prenose mediji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar