Svet
15.07.2019. 16:27
N. G./Jutarnji list

FILM O ANTE GOTOVINI: "General" je ideološki treš, siv, dosadan i tugaljivo jadan

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Za Hrvate je to bio najiščekivaniji film veka - omaž hrvatskom generalu Ante Gotovini. Za Srbe političko propagandna oda jednom ratnom zločincu.

Reakcije na Festivalu u Puli, gde je u prepunoj Areni prikazan "General" Antuna Vrduljaka, bile su podeljene. Bez velikog aplauza, sa osećajem razvučenosti, utisak je da je film o Gotovini preplaćen. Državni projekat je finansiran iz hrvatskog Ministarstva kulture i za njega je izdvojeno čak 20 miliona kuna (2.705.295 evra).

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Ante Gotovina (desno)

Filmski kritičar "Jutarnjeg lista" Jurica Pavičić ocenio je "Generala" kao suvo, sivo i dosadno ostvarenje.

"Najskuplji i ideološki najpriželjkivaniji hrvatski film 21. veka, film kojem je cilj bio da hrvatskim poreskim obveznicima da pravoverni, patriotski ep. A nakon što su pulska publika i politički "who is who" videli, biografski film o Ante Gotovini, može se mirno reći da niko baš nije dobio ono što je od Vrdoljakova filma očekivao", naveo je Pavičić, dodajući:

"Ako je neko očekivao emocionalno intrigantan biografski film o jednako intrigantnom čoveku, nije ga dobio. Ako je neko očekivao ratni film s puno pucnjave i pobeda, i toga je u filmu malo. Oni pak koji su od filma očekivali karikaturalni treš, i oni su dobili malo. Ne zato što film o Gotovini nije treš - jer najčešće jeste. Nego zato što taj treš ni u jednom trenutku ne postaje baš do kraja smešan, već uglavnom ostaje tek tugaljivo jadan."

[video width="848" height="480" mp4="https://www.ekspres.net/sites/default/files/news_old/2019/07/15/vid-20190715-wa00…"][/video]

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović na otvaranju je istakla da "to nije samo priča o jednom zaslužnom čoveku, generalu pobedničke Hrvatske vojske Anti Gotovini, već priča Domovinskog rata, "hrvatske vekovne borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu".

Goran Višnjić koji igra Gotovinu, na konferenciji za medije je istakao da je ideja bila da se film napravi kako bi se pokazala hrvatska strana priča.

Povezane vesti - Da li je na pomolu primirje?

Film počinje i završava se dokumentarnim snimcima: hapšenje Gotovine na Kanarskim ostrvima 2005. i njegovih reči na Trgu Bana Jelačića nakon oslobađajuće presude i vraćanja u Zagreb 2012. godine: "Rat pripada povesti, okrenimo se budućnosti".

"General" će biti prikazan i kao TV serija, a po pisanju hrvatskih medija u političkom smislu protivteža na Pulskom festivalu je film "Dnevnik Dijane Budisavljević", o ženi koja je spasavala decu iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
light rain
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve