FILM O ANTE GOTOVINI: “General” je ideološki treš, siv, dosadan i tugaljivo jadan

FILM O ANTE GOTOVINI: “General” je ideološki treš, siv, dosadan i tugaljivo jadan


Za Hrvate je to bio najiščekivaniji film veka – omaž hrvatskom generalu Ante Gotovini. Za Srbe političko propagandna oda jednom ratnom zločincu.

Reakcije na Festivalu u Puli, gde je u prepunoj Areni prikazan “General” Antuna Vrduljaka, bile su podeljene. Bez velikog aplauza, sa osećajem razvučenosti, utisak je da je film o Gotovini preplaćen. Državni projekat je finansiran iz hrvatskog Ministarstva kulture i za njega je izdvojeno čak 20 miliona kuna (2.705.295 evra).

Ante Gotovina (desno)

Ante Gotovina (desno)

Filmski kritičar “Jutarnjeg lista” Jurica Pavičić ocenio je “Generala” kao suvo, sivo i dosadno ostvarenje.

“Najskuplji i ideološki najpriželjkivaniji hrvatski film 21. veka, film kojem je cilj bio da hrvatskim poreskim obveznicima da pravoverni, patriotski ep. A nakon što su pulska publika i politički “who is who” videli, biografski film o Ante Gotovini, može se mirno reći da niko baš nije dobio ono što je od Vrdoljakova filma očekivao”, naveo je Pavičić, dodajući:

“Ako je neko očekivao emocionalno intrigantan biografski film o jednako intrigantnom čoveku, nije ga dobio. Ako je neko očekivao ratni film s puno pucnjave i pobeda, i toga je u filmu malo. Oni pak koji su od filma očekivali karikaturalni treš, i oni su dobili malo. Ne zato što film o Gotovini nije treš – jer najčešće jeste. Nego zato što taj treš ni u jednom trenutku ne postaje baš do kraja smešan, već uglavnom ostaje tek tugaljivo jadan.”

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović na otvaranju je istakla da “to nije samo priča o jednom zaslužnom čoveku, generalu pobedničke Hrvatske vojske Anti Gotovini, već priča Domovinskog rata, “hrvatske vekovne borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu”.

Goran Višnjić koji igra Gotovinu, na konferenciji za medije je istakao da je ideja bila da se film napravi kako bi se pokazala hrvatska strana priča.

Povezane vestiDa li je na pomolu primirje?

Film počinje i završava se dokumentarnim snimcima: hapšenje Gotovine na Kanarskim ostrvima 2005. i njegovih reči na Trgu Bana Jelačića nakon oslobađajuće presude i vraćanja u Zagreb 2012. godine: “Rat pripada povesti, okrenimo se budućnosti”.

“General” će biti prikazan i kao TV serija, a po pisanju hrvatskih medija u političkom smislu protivteža na Pulskom festivalu je film “Dnevnik Dijane Budisavljević”, o ženi koja je spasavala decu iz ustaških logora tokom Drugog svetskog rata.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar