Svet
12.12.2019. 20:41
Tanjug

Nemačka kancelarka Angela

FORBS OBJAVIO LISTU NAJMOĆNIJIH ŽENA: Evo ko je na prvom mestu i gde se nalazi Ana Brnabić

forbes.jpg

Nemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu za redom zauzela je prvo mesto na listi 100 najmoćnijih žena sveta američkog poslovnog

Nemačka kancelarka Angela Merkel devetu godinu za redom zauzela je prvo mesto na listi 100 najmoćnijih žena sveta američkog poslovnog magazina "Forbs".

Srpska premijerka Ana Brnabić našla se na 88 mestu.

"Forbs" opisuje Brnabić kao prvu ženu premijera i prvu deklarisanu homoseksualku na toj poziciji u, kako navodi, tradicionalno konzervativnoj Srbiji.

Američki magazin podseća da je tokom svog prvog govora kao premijerka, Brnabić pozvala poslanike da "ožive tromu ekonomiju" kroz pružanje podrške mladim preduzetnicima.

[caption id="attachment_236659" align="alignnone" width="676"] FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bk[/caption]

Ističe i da je Brnabić razgovarala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem u okviru napora za postizanje mirovnog rešenja u vreme kada Srbija stremi da postane članica EU 2025. godine.

Navodi i da se bivša ministarka državne uprave i lokalne samouprave insistirala na modernizaciji zemlje kroz uvođenje sistema elektronske uprave i obaveznih časova IT-a u nastavi.

Prvo mesto na listi zauzela je nemačka kancelarka Angela Merkel, koja se na listi našla po 14. put, a za njom slede predsednica Evropske centralne banke i bivša šeficu MMF-a Kristin Lagard na drugom mestu i predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na trećem mestu.

Odmah iza njih je nova predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, dok je izvršna direktorka "Dženeral motorsa" Meri Bara zauzela peto mesto.

Na 16. mestu našla se švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je time posatala najmlađa žena koja se našla na ovoj listi, otkako se ona pravi.

[caption id="attachment_259863" align="alignnone" width="587"]EPA-EFE/J.J. GUILLEN EPA-EFE/J.J. GUILLEN[/caption]

Najviše žena na listi dolazi iz Severne Amerike, odnosno njih 50, iz azijsko-pacifičkog regiona potiče njih 21, dok iz Evrope, koja je posmatrana zajedno sa Rusijom i Turskom, dolazi njih 18.

Velika Britanija je izdvojena i iz nje dolazi pet žena, sa Bliskog istoka su tri žene, iz Latinske Amerike dve, a jedna iz Afrike.

Kako navodi "Forbs", na ovogodišnjoj listi našle su se žene iz šest kategorija: biznis, tehnologija, finansije, mediji i zabava, politika i filantropija.

Reč je o, kako ističe, ženama koje razvijaju brendove u vrednosti od više milijardi dolara, donose odlučujuće odluke na finansijskim tržištima i koriste svoje platforme za sklapanje sporazuma, pružanje pomoći i pokretanje promena.

"Ovogodišnja lista najmoćnijih žena na svetu je skup inovatora i pokretača koji prevode svetsku pozornicu u redefinisanju tradicionalnih struktura moći i uspostavljaju dugotrajni uticaj u svakoj industriji i sferi uticaja", rekla je izvršni direktor Fobrsa i direktorka "Forbs vumen" Mojra Forbs.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
8°C
17.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve