(FOTO) 5. OKTOBAR NA JERMENSKI NAČIN?! Haos u Jerevanu, opozicija pozvala na neposlušnost, blokirane ulice


Više desetina hiljada građana Jerevana blokiralo je puteve glavnog grada Jermenije nakon što je vođa opozicije Nikol Pašinjan pozvao na građansku neposlušnost.

Demonstranti su blokirali većinu glavnih puteva u Jerevanu, puteve na ulazu u grad, kao i glavni put koji vodi ka aerodromu. AFP javlja i da su mnoge prodavnice zatvorene.

Podsećamo, Narodna skupština Jermenije održala je u utorak posebnu sednicu na kojoj je trebalo da bude izabran premijer, a jedini kandidat bio je lider opozicije Nikol Pašinjan.

Međutim, Pašinjan nije izabran, za njega je glasalo 45 od ukupno 105 poslanika – osam manje od neophodnih 53 – zbog čega je on za sredu najavio generalni štrajk.

Pašinjan je pozvao svoje pristalice da blokiraju “ulice, aerodrom, sve”, a na policiju apelovao da se pridruži protestima. Osim toga, naveo je i da će se protestni pokret prerasti u potpunu građansku neposlušnost kroz nenasilje.

Prema jermenskom ustavu, u slučaju da poslanici na prvoj sednici parlamenta ne izaberu premijera, nova sednica se zakazuje za sedam dana. Ukoliko ni tada ne bude izabran premijer, parlament se raspušta.

Nova posebna sednica na kojoj bi trebalo da bude izabran premijer biće održana 8. maja.

Jermeniju potresa politička kriza od 13. aprila kada su opozicione stranke organizovale proteste zbog kojih je premijer i prethodno dugogodišnji predsednik te zemlje Serž Sargsjan podneo ostavku 23. aprila.

Pašinjan je prethodno izjavio da će uslediti “politički cunami” ukoliko vladajuća stranka odbije da podrži njegovu kandidaturu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar