(FOTO) HAOS U UKRAJINI, PRETI NOVI MAJDAN


Sakašvili je oslobođen iz policijskog automobila, kada su demonstranti razvalili vrata na automobilu kojim je Sakašvili sprovođen na saslušanje i odveli su ga u obližnju crkvu, gde se obratio narodu

Bivši predsednik Gruzije i guverner Odese Mihail Sakašvili postao je ponovo medijska zvezda u Ukrajini, kada ga je gomila demonstranata oslobodila iz policijskog automobila, pošto je uhapšen u Kijevu.

Naime, sve je počelo kada je policija došla po njega, on se popeo na krov svoje kuće i pretio da će skočiti. Služba bezbednosti Ukrajine saopštila da je Sakašvili optužen za saučesništvo u kriminalnoj grupi. Policija zatim ispalila suzavac na demonstrante koji su postavili barikade i blokirali ulice.

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Britanski Independent piše da je sve počelo da se odigrava oko sedam sati po lokalnom vremenu, kada su se predstavnici tužilaštva pojavili u Sakašvilijevoj kući u ukrajinskoj prestonici. Oni su, kako tvrdi Sakašvilijev blizak saradnik David Sakravedlidze, pokušali na silu da uđu u kuću i izvrše pretres. Sa Sakašvilijem, koji protekle tri godine živi u Ukrajini, razgovarali su pregovarači dok je pretio da će skočiti sa krova kuće.

Nakon hapšenja, Sakašvilijeve pristalice blokirale su puteve u Kijevu, a policija je, obračunavajući se s njima, iskoristila suzavac, javlja Raša tudej. Sakašvili je oslobođen iz policijskog automobila, kada su demonstranti razvalili vrata na automobilu kojim je Sakašvili sprovođen na saslušanje i odveli su ga u obližnju crkvu, gde se obratio narodu.

 (AP Photo/Efrem Lukatsky)

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Sakašvili je pozvao pristalice da “sruše” predsednika Petra Porošenka i njegovu “bandu”.

“Porošenkova banda danas pod lažnim optužbama pokušava da me uhapsi kako bi me izbacila iz Ukrajine. Daću svoj život za slobodu Ukrajine. Želim da pozovem sve Kijevljane da izađu na ulicu, okupe se na Majdanu i počnu proces izbavljanja”, rekao je Sakašvili.

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

(AP Photo/Efrem Lukatsky)

Nakon toga je otišao do parlamenta, Vrhovne rade, gde je još jednom pozvao na smenu aktuelne vlasti i naveo da su lažirani dokazi protiv njega.

Sakašvili je ispred Vrhovne rade pozvao Porošenka da podnese ostavku. Optužio je državnog tužioca i Savet bezbednosti Ukrajine za provokacije i podmetanje dokaza kako bi ga povezali sa Viktorom Janukovičem, prenosi Sputnjik. Demonstranti skandiraju: “Miša, Miša”, “banda napolje” i “Ukrajina”.

Za to vreme državni tužilac Ukrajine Jurij Lucenko tokom govora u Vrhovnoj radi optužio je Sakašvilija za organizaciju mitinga pomoću novca Viktora Janukoviča, javlja Sputnjik.

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Sakašvili, bivši guverner ukrajinskog regiona Odese, a sadašnji lider ukrajinskog opozicionog Pokreta novih snaga, organizovao je u nedelju miting u centru Kijeva, sa kojeg je pozvao Ukrajince da “uklone diktaturu oligarha” i umesto toga uspostave “diktaturu srednje klase”.

“Predlažem da ne čekamo još 25 godina i da uklonimo diktaturu oligarha kako bismo uspostavili diktatiru srednje klase”, rekao je tom prilikom Sakašvili. On je organizovao “Marš za opoziv (impičment)” predsednika Ukrajine Petra Porošenka, na kojem se, prema proceni lokalne policije, okupilo oko 2.500 ljudi. Sakašvili je rekao da je spreman da, ako treba, povede novu ukrajinsku vladu.

 (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

“Ukrajini su hitno potrebne nove vlasti, nova vlada. Moramo zajedno da oformimo tu vladu. Spreman sam da to uradim zajedno sa vama, da povedem taj proces sa vama i, ako treba, da dođem na čelo te vlade”, rekao je tada Sakašvili.

Od 17. oktobra, demonstranti kampuju ispred ukrajinskog parlamenta, Vrhovne rade, tražeći usvajanje zakona o oduzimanju imuniteta poslanicima, uspostavljanju suda protiv korupcije, izmene i dopune izbornog zakona i usvajanje zakona o opozivu predsednika.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko je 20. oktobra izjavio da je istinski cilj organizatora protesta da destabilizuju situaciju u Ukrajini. Uz to, ukrajinski javni tužilac Jurij Lucenko ranije je ukazivao da Sakašvili i njegove pristalice pripremaju državni udar i da primaju novac iz inostranstva.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar