Svet
05.03.2018. 14:31
R.E./24sata.hr

(FOTO) KO JE MATEO SALVINI DOBITNIK PARLAMENTARNIH IZBORA U ITALIJI I MOŽDA NOVI PREMIJER: Idoli su mu Tramp i Orban, zaklinje se na Bibliji, a Berluskonija će oterati u penziju

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Mateo Salvini iskrsnuo je kao jedan od glavnih dobitnika neizvesnih italijanskih parlamentarnih izbora i koji je svoju krajnje desnu Ligu pretvorio u dominantnu snagu u konzervativnom bloku, na očaj Silvija Berlukonija i njegove stranke.

- Moje prve reči: HVALA VAM! - napisao je Salvini na Twitteru.

Bila je to reakcija na činjenicu da desni blok ukupno osvaja 37 posto glasova, ali još i više da je unutar toga bloka njegova Liga (bivša Severna liga) s 18 posto glasova iznenađujuće pretekla Berluskonijevu Forza Italiju kojoj je pripalo oko 14 posto.

Ako budu potvrđeni, rezultati bi Salviniju (44) mogli omogućiti kandidaturu za premijera ako desničarski blok uspe zajedno osigurati parlamentarnu većinu. U svakom slučaju, on će de facto postati lider opozicije i zaseniti Berluskonija.

Salvini je u ponedeljak oko podneva već konstatovao da ima "pravo i dužnost vladati Italijom"

- Evro je bio i ostaje greška - dodao je on, ali i napomenuo da je "nezamisliv" referendum o tom pitanju.

Kazao je i da je spreman razgovarati sa svim strankama, ali je naznačio da neće učestvovati u "minestrone" koaliciji, u očitoj aluziji na neku široku koalicionu vladu.

Njegova politička budućnost izgleda obećavajuće, što god da se dogodi. Iako je on to javno isključio, mnogi analitičari kažu da bi se mogao rešiti svojih koalicionih partnera i sastaviti 'antiestablišmentsku' evroskeptičnu vladu s Pokretom pet zvezda (M5S), strankom koja je pojedinačno osvojila najviše glasova (oko 32 posto).

Salvini je preuzeo vodstvo nad Ligom 2013. u vreme kada je stranka bila okaljana finansijskim skandalom i potonula na dno u ispitivanjima javnog mnjeeja. On ju je oživio pretvorivši je u nacionalističku, evroskeptičnu i antiglobalističku snagu. Stranka je pre bila poznata kao Severna liga i želela je odcepljenje od siromašnijeg italijanskog juga. Salvini je kao mladi stranački aktivista znao reći da ljudi iz Napulja "smrde".

Međutim, Salvini je u zadnjih pet godina redizajnirao stranku koja je usvojila antievropsku i antiuseljeničku politiku. Iz naziva stranke izbačena je "Severna" kako bi ojačala širom zemlje, a Salvini se poveo za američkim predsednikom Donaldom Trampom usvojivši slogan "Prvo Talijani".

Već i sam kratak pogled na Salvinijeve političke prijatelje otkriva u kom smeru se on nada povesti Italiju. Osim Trampa, ceni i mađarskog autoritarnog premijera Viktora Orbana, funkcionerku francuske krajnje desnice Marine Le Pen i nemačku antievropsku Alternativu za Nemačku (AfD).

Suprotno od ostarelog Berluskonija, Salvini u kampanji nije nastupao u televizijskim sučeljavanjima. Izlazio je na ulice i trgove kako bi izravno razgovarao sa ljudima i tvrdi da je održao 3.000 skupova i proputovao 15.000 kilometara.

Prošli mesec bio je izložen oštrim kritikama nakon što je simpatizer Lige krenuo u ubilački pohod i iz vatrenog oružja ranio šest Afrikanaca. Takođe je izazvao kontroverzu širenjem antiislamskih poruka i zaklinjanjem na Bibliju na skupu u Milanu 24. februara. Lokalnom katoličkom biskupu, koji predstavlja instituciju koja zagovara politiku otvorenih vrata prema migrantima, nije se svideo taj gest.

Salvini, koji će napuniti 45 godina u petak, odustao je od studija istorije i krenuo na novinarstvo. Kasnije je ušao u politiku, prvo na lokalnom nivou u Milanu, a nakon toga osvaja mandate u italijanskom pa u Evropskom parlamentu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
02.06.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve