(FOTO) MASAKR U SREDNJOJ ŠKOLI NA FLORIDI: Pomahnitali bivši učenik ubio 17 đaka i profesora, aktivirao protivpožarni alarm, a onda otvorio vatru na učenike


Najmanje sedamnaestoro ljudi ubijeno je juče u jednoj srednjoj školi u gradu Parkland na istočnoj obali Floride kada je bivši učenik te škole pucao na đake i nastavnike iz poluautomatske puške AR-15.

Devetnaestogodišnji Nikolas Hesus Kruz, koji je izbačen iz škole zbog, kako kaže policija, nepoznatih disciplinskih razloga, uhapšen je posle pokušaja bekstva i biće saslušan na sudu u utorak.

Škola je zatvorena do kraja nedelje, a guverner Floride Rik Skot naredio je da u celoj državi zastave budu spuštene na pola koplja.

 

Masakr je počeo ispred škole, pred kraj nastave, a ubica je ubrzo ušao i u školu, gde je pucao na svakoga ko se našao u hodnicima. Na snimcima, koje su učenici skriveni u učionicama snimili mobilnim telefonima, vide se tela povređenih i mrtvih i čuju pucnji i vriska u pozadini, a veliki broj tih snimaka završio je i na društvenim mrežama.

Učenici tvrde da je ubica nosio gas masku, da je bacao dimne bombe i da je aktivirao požarni alarm da bi svi izašli u hodnike.

Povodom ovog svirepog zločina oglasio se i Američki predsednik Donald Tramp, koji je izjavio da se moli za porodice žrtava i da “nijedno dete, nastavnik niti bilo ko drugi ne bi trebalo da se oseća uplašeno u američkim školama”.

Pokolj u ovoj školi spada u 10 najkrvavijih masovnih zločina u savremenoj istoriji Amerike,a događaj je ponovo u javnosti pokrenuo debatu o pravima građana da poseduju i nose oružje.

Napadač usvojen, čuvao pušku u kući

Inače, Nikolas Hesus Kruz  koji je ubio 17 učenika je neposredno pred pucnjavu objavljivao je uznemirujući materijal na društvenim mrežama, a u kući je čuvao automatsku pušku.

Šerif okruga Brovard Skot Izrael rekao je da je Nikolas Kruz izbačen iz škole u kojoj je izvršio napad zbog “disciplinskih razloga”, dodajući da ne zna pojedinosti, navodi AP.

Učenica Viktorija Olvera rekla je da je Kruz izbačen prošle školske godine zbog tuče sa momkom svoje bivše devojke.

Kruza i njegovog biološkog brata usvojila je porodica u okrugu Brovard. Oba staratelja su, međutim, umrla. Posle toga, Kruz se uselio kod prijatelja, u čijoj kući je držao automatsku pušku “AR-15”, ali pod uslovom da “bude pod ključem”. AP navodi da je Kruz, međutim, imao ključ.

Jedan od preživelih učenika, Danijel Huerfano, rekao je da je prepoznao Kruza sa jedne fotografije koju je video na Instagramu, na kojoj je Kruz pozirao sa puškom.

“Bio je kao onaj uvrnuti klinac…kao samotnjak”, objašnjava Huerfano.

Dakota Mačler, takođe učenica škole u kojoj se dogodila pucnjava, bila je nekada blizak prijatelj sa napadačem, međutim, za AP je rekla da ga nije videla više od godinu dana. Ona je navela da je Kruz na Instagram kačio objave o ubijanju životinja, kao i da je pričao da vežba pucanje vazdušnim pištoljem u svom dvorištu. Kako je navela, prekinula je kontakt sa Kruzom nakon što je pretio njenoj prijateljici.

“Mislim da su svi razmišljali da će on biti taj, ako će iko ovo uraditi”, rekla je Mačler, misleći na tragični događaj koji se juče dogodio u srednjoj školi u Parklendu.

Nadzornik školskog okruga Brovard Robert Ransi rekao je u sredu da nije imao saznanja o tome da je Kruz predstavljao pretnju školi.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar