Svet
23.12.2020. 15:58
Tanjug

Francuska vlada prosledila

Francuska bi mogla da uvede zelene vakcina pasoše

w_56579128.jpg

Francuska vlada prosledila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i

Francuska vlada prosledila je skupštini zakon kojim se onima koji su vakcinisani omogućava pristup javnom prevozu, restoranima, kulturnim ustanovama i drugim javnim mestima.

Premijer Žan Kasteks prosledio je zakon o osnivanju dugoročnog sistema za upravljanje vanrednim situacijama u skupštinsku proceduru još u ponedeljak, a taj zakon poznat je još i kao "zeleni vakcina pasoš" zbog odredbi koje uslovljavaju pristup određenim aktivnostima i mestima na osnovu vakcinacije.

Prema tom zakonu, premijer ima pravo da odobri kretanje osoba, njihov pristuup javnom saobraćaju ili određenim mestima na osnovu testa kojim se utvrđuje da osoba nije zaražena ili nakon preventivnog tretmana u koji spada i vakcinacija protiv korona virusa, prenosi agencija Anadolija.

[caption id="attachment_313585" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/JULIEN DE ROSA EPA-EFE/JULIEN DE ROSA[/caption]

Rasprava o tom zakonu počela je prošle nedelje kada su članovi liberalnih i centrističkih stranaka predložili uvođenje takozvanog "zelenog pasoša" za osobe koje su se vakcinisale, uz obrazloženje da vakcinisani imaju pravo da žive normalno.

Povezane vesti - Više od 40 zemalja zatvorilo je granice s Velikom Britanijom, Džonson traži rešenje

Zbog tog zakona ultradesničarka Marin le Pen napisala je da njena stranka nikada neće dozvoliti vladi da "prinudno uvede nešto što nije uspela da nametne poverenjem" i da građani koji se nisu vakcinisali ne smeju da se smatraju drugorazrednim građanima.

[caption id="attachment_313583" align="alignnone" width="675"]EPA-EFE/JULIEN DE ROSA EPA-EFE/JULIEN DE ROSA[/caption]

I član parlamenta Frederik Dima napisao je na Tviteru da neće dopustiti francuskom predsedniku Emanuelu Makronu i premijeru Žanu Kasteksu da to učine.

Više istraživanja pokazalo je da su Francuzi veoma skeptični prema vakcinaciji i da je svega 40-ak odsto građana spremno da se vakciniše.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
4°C
14.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve