Svet
18.07.2023. 19:40
Beta-AP

Pomoć

Francuska i Italija poslale u Grčku avione za gašenje požara

požar, gašenje požara
Izvor: Shutterstock

Francuska i Italija su poslale po dva aviona za gašenje požara u Grčku kako bi joj pomogli da se izbori sa šumskim požarima koji gore na više mesta oko Atine, dok se istovremeno prognoziraju nove ekstremne vrućine.

Avioni i vatrogasni timovi su deo mehanizma civilne zaštite EU, a pridružiće se grupi od oko 30 rumunskih vatrogasaca koji su već stacionirani u Grčkoj u okviru sezonskog programa EU protiv požara, saopštili su evropski zvaničnici.

Šumski požari su nastavili da izmiču kontroli severno i zapadno od Atine, uključujući i onaj u blizini letovališta Lutraki, oko 80 kilometara zapadno od Atine, odakle je juče 1.200 dece evakuisano iz dečjeg letovališta, a na gašenju tog požara angažovano je 120 vatrogasaca, uz pet aviona i helikopter.

Vlasti su izdale naređenje da se iz predostrožnosti evakuiše nekoliko primorskih naselja ka Atini, među kojima su popularna letovališta Lagonisi, Saronida i Anavisos.

Nekoliko manjih požara je izbilo u blizini glavnog grada, gde su vetrovi i dalje umereni, ali su grmlje i šumsko zemljište prošle nedelje isušile ekstremno visoke temperature.

Kao i veći deo Evrope, Grčku je ovog vikenda pogodio prvi toplotni talas u godini sa najvišom temperaturom od 44,2 stepena Celzijusa u regionu Tebe, prema Nacionalnoj opservatoriji Atine.

U Atini se živa u subotu popela na 39 stepeni, dok je Akropolj nekoliko dana zatvoren u najtoplijem delu dana.

Dok se očekuje da će temperature opasti za dva do četiri stepena do srede, novi toplotni talas se očekuje od četvrtka sa očekivanim najvišim temperaturama od 43 stepena Celzijusa lokalno, prema nacionalnim meteorološkim službama EMI.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Požar na Svetoj Gori
1

43 vatrogasca na terenu

08.07.2023. 11:32

Požar na Svetoj Gori

Jutros oko sedam časova po grčkom vremenu prijavljen je požar u šumovitom delu Svete Gore, u blizini manastira Svete Lavre.
Close
Vremenska prognoza
fog
14°C
25.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve