ODBILI VAŠINGTON: Francuska neće ići protiv Huawei-a

ODBILI VAŠINGTON: Francuska neće ići protiv Huawei-a

Shutterstock


Francuski ministar ekonomije Bruno Le Mer rekao je da se njegova zemlja neće “usmeriti” protiv kineskog telekomunikacionog džina Huawei-a, sa kojim su SAD rešile da prekinu poslovanje, i da će voditi računa da se garantuje suverenitet zemlje i njen pristup najboljim tehnologijama.

“Nećemo se usmeriti na bilo koju kompaniju. Danas ima mnogo operatera koji rade na 4G tehnologiji sa Huavejom”, rekao je Le Mer u razgovoru za Frans Enfo (France Info).

On je rekao da je stav Francuske drugačiji od Amerikanaca po tom pitanju.

Kada je reč o 5G tehnologiji Le Mer je rekao da se radi o istinskom tehnološkom iskoraku koji je bitan za automobile bez vozača, za predmete povezane preko interneta, i da će ona imati uticaj na svakodnevni život.

“Pazićemo na to da ne bude moguće mešanje, da se održi naš suverenitet a istovremeno želimo da garantujemo najbolji tehnološki pristup za naše kompanije i pojedince”, rekao je Le Mer.

Američki predsednik Donald Tramp odlučio je prošle nedelje da zabrani izvoz američkih tehnoloških proizvoda nekim kompanijama koje se smatraju “rizičnim” za nacionalnu bezbednost. Američki gigant Google, čiji android sistem oprema ogromnu većinu pametnih telefona u svetu, objavio je u nedelju da će morati da prekine veze sa Huawei-om zbog te odluke. SAD su suspendovale primenu odluku na tri meseca a bi dali vremena američkim firmama da se prilagode.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar