Svet
16.03.2023. 20:05
Beta-AFP

Najavljeni novi protesti

Francuska se umiriti ne može

1
Izvor: Beta / AP / Lewis Joly

Francuski sindikat CFDT saopštio je da će protesti i štrajkovi biti nastavljeni u Francuskoj gde je vlada saopštila da će upotrebiti član Ustava kako bi usvojila zakon o reformi penzija.

"Biće novih okupljanja protiv penzione reforme", izjavio je za Frans pres predsednik sindikata Loran Berže, koji je osudio meru vlade da zaobiđe glasanje u parlamentu o reformi penzija.

Premijerka Francuske Elizabet Born u parlamentu je izjavila da vlada pokreće član Ustava kojim se zaobilazi usvajanje u parlamentu zakona o reformi penzija, a njeno obraćanje je izvikano.

Premijerka je rekla da je pokrenula član 49.3 Ustava prema kojem vlada ima pravo da zaobiđe parlament i sama usvoji neki zakon.

Liderka francuske ekstremne desnice Marin Le Pen rekla je da će parlamentu podneti predlog za glasanje o nepoverenju vladi koja je najavila da će upotrebiti član Ustava kojim se zaobilazi glasanje u parlamentu o zakonu o reformi penzija.

Glavna desničarska stranka Republikanci sa svoje strane je saopštila da neće glasati.

"Nećemo se pridružiti nijednom predlogu o nepoverenju niti ćemo glasati", rekao je predsednik stranke Erik Sioti.

Francuski predsednik Emanuel Makron, koji želi da sprovede reformu penzija tokom svog drugog mandata, održao je pre sednice parlamenta hitan sastanak vlade, na kojem je odlučeno o primeni člana 49.3 Ustava.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pariz ima novu turističku atrakciju - smeće (FOTO)
Francuska đubre

Francuska

14.03.2023. 17:45

Pariz ima novu turističku atrakciju - smeće (FOTO)

U Parizu, svetskoj turističkoj destinaciji koju je su prošle godine posetila 34,5 miliona turista, posetioci se poslednjih dana slikaju pored brda smeća nastalih zbog štrajka đubretara u sklopu protesta zbog nepopularne reforme penzionog sistema.
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
16°C
01.10.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

SP u košarci

Vidi sve