Svet
10.10.2019. 16:04
Tanjug

FRANCUSKA STOPIRA: U EU još nema saglasnosti za Severnu Makedoniju i Albaniju?

rumunija-foto-ap-9-1.jpg
Izvor: AP / Vadim Ghirda

Francuska i neke druge zemlje članice nisu još dale saglasnost za otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predlažući odlaganje odluke za mart 2020. godine i "promenu metodologije" proširenja, o čemu bi konačna odluka trebalo da bude doneta sledeće nedelje, saznaje RTS u diplomatskim izvorima u Briselu.

Otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom EU je odložila već dva puta, uprkos snažnom zalaganju većine zemalja članica i Evropske komisije u prilog takvoj odluci.

Do poslednjeg odlaganja došlo je u junu ove godine, kada je saopšteno da će se EU ovoj temi vratiti najkasnije u oktobru.

Francuska je, međutim, stavila do znanja da bi odluku mogla da podrži tek u martu 2020 godine, i to uz prethodni pozitivni izveštaj Evropske komisije.

Za ovakav stav "imaju razumevanja" i neke druge zemlje članice, dok su Holandija, Danska i neke druge članice stavile do znanja da bi u ovom trenutku podržale početak pregovora sa Severnom Makedonijom, ali ne i Albanijom, navode diplomatski izvori EU.

EU makedonija albanija

Nasuprot ovakvom stavu, stoji većinski broj zemalja članica koje smatraju da su obe zemlje ispunile sve postavljene uslove za otvaranje pregovora, i da bi još jedno odlaganje ozbiljno narušilo uticaj EU u regionu, kao i kredibilitet ukupnog procesa proširenja.

Osim odlaganja do marta 2020, Francuska se založila i za reviziju sadašnje metodologije proširenja EU, što bi trebalo da bude sastavni deo odluke o otvaranju pregovora sa Skopljem i Tiranom.

"Predložena promena metodologije bi trebalo da obezbedi realni i ireverzibilni napredak u reformama tokom pristupnih pregovora, s obzirom da postoje primeri staganacije, pa i nazadovanja kod zemalja kandidata. Međutim, većina zemalja članica smatra da rasprava o eventualnoj promeni metodologije ne bi trebalo da odloži otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, jer bi to bilo shvaćeno kao još jedan izgovor za odlaganje", prenosi diplomatski izvor EU.

Zemlje članice pokušaće još jednom ove nedelje na nivou ambasadora pri EU da dođu do kompromisa o početku pregovora sa Tiranom i Skopljem, u suprotnom sledeće nedelje će rasprava biti podignuta na nivo Saveta ministara, a po potrebi i na nivo šefova država i vlada na samitu 17. i 18. oktobra u Briselu.

Izvori u EU najavljuju da bi na samitu EU mogla da bude održana i šira rasprava o politici proširenja, pod uslovom da goruće pitanje Bregzita na oduzme vreme za takvu debatu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
32°C
21.06.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve