Svet
21.12.2022. 02:05
Beta

Sat vremena razgovora

Zbog čega je nemački predsednik zvao Si Đinpinga

1
Izvor: Shutterstock

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer pozvao je telefonom kineskog kolegu Si Đinpinga da iskoristi svoj uticaj na predsednika Rusije Vladimira Putina da bi se okončala ruska ofanziva na Ukrajinu.

"Štajnmajer je imao telefonski razgovor sa kineskim kolegom Si Đinpingom. Predsednik Nemačke je podvukao zajednički interes Kine i Evrope za okončanje rata. Zamolio je Si Đinpinga da iskoristi svoj uticaj na Rusiju i taj stav prenese Putinu", navodi se u saopštenju nemačkog predsedništva.

Dodaje se da je razgovor trajao oko sat vremena i da su Štajnmajer i Si razgovorali i o biletaralnim odnosima, i trenutnoj situaciji o korona virusu u Kini.

Nemački predsednik je zahvalio Siju na njegovom stavu o odbacivanju nuklearne pretnje iz Rusije.

Uprkos zategnutnim odnosima sa Pekingom, Evropska unija traži podršku kineskih zvaničnika da bi se okončao rat u Ukrajini.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Neven Cvetićanin o ratu u Ukrajini, Kosovu, položaju Srbije u svetu...
Neven Cvetićanin

Intervju

05.12.2022. 14:15

Neven Cvetićanin o ratu u Ukrajini, Kosovu, položaju Srbije u svetu...

Dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije (FORST) i viši naučni saradnik na Institutu društvenih nauka, ocenio je nedavno kako sadašnji rat koji bukti na tlu Evrope između Rusije i Ukrajine, treba posmatrati pre svega iz perspektive budućeg mira i onoga šta on donosi.
Close
Vremenska prognoza
light intensity shower rain
10°C
01.04.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve