“GAŽENJE ŽRTAVA”: Milanović napustio obeležavanje Bljeska zbog ustaškog pokliča

“GAŽENJE ŽRTAVA”: Milanović napustio obeležavanje Bljeska zbog ustaškog pokliča

Foto: Tanjug


Hrvatski predsednik Zoran Milanović napustio je obeležavanje godišnjice vojno-policijske akcije Bljesak u Okučanima, nakon što je jedan od prisutnih istakao majicu sa ustaškim pokličom “za dom spremni”.

Premijer Andrej Plenković i predsednik parlamenta Gordan Jandroković su ostali na manifestaciji, a Milanović kaže da su oni to morali, preneli su hrvatski mediji.

Upitan je li razgovarao s premijerom o tome, Milanović je kazao:

“Jesam. On je slegnuo ramenima. Imam razumevanja za premijera, ali pozdravu ”za dom spremni” ovde nije mesto”, kazao je predsednik Hrvatske.

“Ja u tome ne želim da učestvujem. To je namerna provokacija, smatram to gaženjem žrtava i sećanja na ovaj događaj. Ubuduće gde god bude ovakva situacija, ja u tome neću učestvovati”, rekao je Milanović po napuštanju događaja.

Programom je bilo predviđeno da Milanović sa Plenkovićem i Jandrokovićem položi zajednički venac.

Sam program obeležavanja počeo je intoniranjem himne Republike Hrvatske “Lijepa naša domovino”, preneli su hrvatski mediji.

Milanović je kazao i da su prethodno dogovoreni svi protokoli današnjeg obeležavanja, ali da na isticanje ustaških simbola nisu pristali.

Premijer Andrej Plenović i predsednk parlamenta Gordan Jandroković izjavili su da nije dobro što je predsednik Hrvatske Zoran Milanović napustio komemoraciju u Okučanima zbog incidenta sa ustaškim pokličem i optužili ga da za to sam snosi odgovornost, jer nedavnom izjavom u Jasenovcu, da ploču HOS-a treba baciti, sam pokrenuo ideološke sporove.

Nedavna izjava Milanovića u Jasenovcu da spomen ploču HOS-a, na kojoj je uklesan grb sa ustaškim pokličom “za dom spremni”, koja iz jasenovačkog spomen parka, nakon oštrih višemesečnih protivljenja predstavnika žrtava, izmeštena u obližnju Novsku, treba ukloniti i baciti je negde.

Ta Milanovićeva izjava izazvala je burne reakcije hrvatske desnice.

Milanović je rekao i da oni koji su se borili pod simbolom Pavelićeve NDH, u domovinskom ratu nisu se borili za Hrvatsku, već za oživljavanje ustaštva.

Komentarišući današnji incident u Okučanima, Plenković je rekao da je shvatio da je Milanović napustio ceremoniju i da je sa njim porazgovarao “minut”.

“Njemu je očito neko javio da neki od učesnika ima majicu s grbom HOS-a, to je njegova odluka…Viđeli ste da je pre nekoliko dana u Jasenovcu za onu ploču koja više nije tamo, a koja je premeštena, rekao da treba baciti. Nikada od bilo koga od nas ovde nećete čuti da ploču s imenima branitelja koji su poginuli za Hrvatsku treba baciti”, rekao je Plenković.

Premijer tvrdi da “naravno niko nije znao da će doći s tim majicama”.

“Svi koji su dali život za Hrvatsku imaju moje poštovanje, pa tako i pripadnici HOS-a”, jasan je Plenković.

Smatra da odlazak Milanovića nije dobar, jer se na taj način prave razlike, a tu su, kaže, došli kao predstavnici institucija.

Ako su ustaši simboli i poklič “za dom spremni” postali uobičajena pojava u Hrvatskoj, Plenković tvrdi da se njegova vlada, kako kaže, jasno odredila oko pokliča ZDS.

“Veće koje smo osnovali za suočavanje s prošlošču je iznedrilo dokument koji vrlo precizno idetifikovao trenutke u kojima se neka obeležja koja su korištena u Domovinskom ratu, a to su komemoracije i trenuci u kojima se prisećamo žrtava”, naveo je Plenković, prenela je zagrebačka N1 tv.

Jandrokković je izrazio žaljenje zbog današnjeg incidenta I odlaska Milanovića, što je ocenio neprimerenim.

A onda je, kao I Plenković, podsetio da je Milanović svojom izjavom u Jasenovcu , kako je rekao, “ponovno je otvorio ideloške sporove”.

“Ovde smo dužni pokazati poštovanje prema braniteljima, nije korektno ni fer prenositi odgovornost na organizatora. Razlike čuvajmo za neka druga mesta. On je ničim izazvan u Jasenovcu neprimereno govorio o braniteljima. Ne znam zašto ima potrebu otvarati ideološke sporove koje smo imali u prošlosti”, rekao je Jandroković.

Smatra da je, kako kaže, odgovornost na predsedniku Republike.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar