Svet
12.07.2023. 19:45
Beta

Oglasili se iz Moskve

Gde je nestao general Surovikin

1
Izvor: EPA / GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN

Jedan od glavnih zapovednika ruske vojske general Sergej Surovikin, koji nije viđen u javnosti još od pobune plaćeničke formacije Vagner, trenutno se "odmara", rekao je poslanik Državne dume, Andrej Kartapolov, prenosi CNN.

Na Telegram kanalu SHOT postavljena je izjava Kartapolova, šefa Komiteta za odbranu u Državnoj dumi o Surovikinu

"On (Surovikin) se za sada odmara. Nije dostupan".

Surovikin, jedno vreme glavni komandant ruskih snaga u Ukrajini, bio je blizak sa šefom Vagnera Jevgenijem Prigožinom, koji je 23. maja ove godine krenuo u oružanu pobunu protiv Kremlja, osvojio ruski grad Rostov na Donu i sa konvojem plaćenika pošao ka Moskvi.

Vagnerovci su se usput sukobili sa ruskom vojskom, na čijoj strani je bilo žrtava, ali je Prigožin 24. maja obustavio pohod. Prema informacijama koje su stizale iz Rusije, Surovikin je bio protiv njegove akcije i tražio je da se ona prekine.

Pobuna Vagnera i Prigožina smatra se najvećom pretnjom po vlast ruskog predsednika Vladimira Putina otkako je Kremlj u februaru 2022. godine krenuo u okupaciju Ukrajine.

CNN je u junu došao u posed dokumentacije koja ukazuje da je Surovikin ugledni tajni član samog Vagnera. Ova činjenica, kako piše CNN, razotkrila je dublju razjedinjenost među visokim zvaničnicima u Moskvi.

Vagner se nije oglasio povodom toga.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Pobuna u Rusiji: (Ne)ozbiljno drmanje trona?
Vladimir Putin 30.6.2023

Putin i Vagner

01.07.2023. 13:30

Pobuna u Rusiji: (Ne)ozbiljno drmanje trona?

Pobuna jedinice "Vagner“, sa njenim komandantom Jevgenijem Prigožinom na čelu, koja je započela u petak 23. juna u večernjim satima i nastavila se tokom subote 24. juna kada je i okončana, otkrila je svu slabost i ranjivost ruskog sistema odbrane.
Close
Vremenska prognoza
few clouds
25°C
20.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve