GENERALNI SEKRETAR NATO STOLTENBERG: Rusija treba da preuzme odgovornost za obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom

GENERALNI SEKRETAR NATO STOLTENBERG: Rusija treba da preuzme odgovornost za obaranje malezijskog aviona nad Ukrajinom

Foto: AP


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas u Varšavi na zasedanju Parlamentarne skupštine NATO da Rusija postaje sve odlučnija i zatražio je od Moskve da preuzme odgovornost za obaranje malezijskog aviona MH-17 iznad Ukrajine.”Bezbednost zahteva sve više napora. Sa jedne strane vidimo sve odlučniju Rusiju koja se meša u demokratske procese, odgovorna je za kriminalne sajber napade, sve više ulaže o moderno naoružanje brišući granice izmedju konvencionalnog i nuklearnog sukoba. Izvršila je nelegalnu aneksiju Krima i destabilizuje Ukrajinu”, kazao je Stoltenberg na prolećnom zasedanju parlamentaraca članica NATO i partnera koji se održava od 25. do 28. maja u Varšavi.

Stoltenberg je izjavio da je obaranje malezijskog aviona 2014. godine posledica te direktne agresije na Ukrajinu.

“Slažem se sa holandskom vladom koja je zatražila od Rusije da preuzme odgovornost za obaranje tog aviona”, kazao je danas Stoltenberg, javlja poljska televizija Polsat.

Govoreći o predstojećem samitu NATO u Briselu generalni sekretar NATO, koji je alijansu označio za najuspešniji vojni savez, kazao je da očekeju na njemu snažnu poruku Rusiji da će NATO nastaviti na dva koloseka.

“Očekujem da će na julskom samitu NATO u Briselu biti ponovljena snažna poruka Rusiji, odnosno pristup na dva koloseka – zastrašivanje i odbrana povezani sa političkim dijalogom. Tema broj jedan to je zastrašivanje neprijatelja. Moramo da se skocentrišemo i na sposobnost premeštanja naših snaga”, kazao je Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO ponovio je da zapadni saveznici teže da imaju što bolje odnose sa Rusijom.

“Čak i kada ne verujemo u te bolje odnose u bliskoj budućnosti. Rusija je tu, svedoci smo sve ;više vojnih vežbi i moramo da umemo da upravljamo i teškim odnosima”, rekao je Stoltenberg.

Samit u Briselu kao dalju važnu temu imaće projektovanje stabilnosti u susedstvu a podržaće ponovo i politiku otvorenih vrata.

“Smatramo da ako su naši susedi stabilni i mi smo bezbedniji. NATO se usredsredjuje i na projekciju stabilnosti na Zapadni Balkan. Zajedno sa našim partnerima u tom regionu i takvim zemljama kao što su Ukrajina, Gruzija. To su naši bliski partneri i zato ćemo im i dalje garantovati političku i praktičnu podršku”, rekao je prvi čovek NATO.

Stoltenberg je podsetio da NATO vodi politiku otvorenih vrata a da je to pokazao i kada je prošle godine Crna Gora postala 29. članica.

“Podržavamo i ostale zemlje na putu ka članstvu kao i njihovu evroatlantsku integraciju”, rekao je Stoltenberg.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar