GENERALNI SEKRETAR NATO ZABRINUT: Sporazum o raketama srednjeg dometa u opasnosti, Rusija ga krši, Amerika napušta

GENERALNI SEKRETAR NATO ZABRINUT: Sporazum o raketama srednjeg dometa u opasnosti, Rusija ga krši, Amerika napušta

Foto: You Tube screenshot


Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je danas da Rusija ne pokazuje da poštuje Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) i da je budućnost tog sporazuma u opasnosti jer se SAD spremaju da sledeće nedelje istupe iz njega.

“Ugovor je u opasnosti i nažalost nismo videli nikakve naznake napretka”, rekao je Stoltenberg novinarima posle sastanka NATO i Rusije u Briselu.

Sporazum koji su SAD i Sovjetski Savez potpisali 1987. zabranjuje proizvodnju, testiranje i rasporedjivanje krstarećih i balističkih projektila koji se lansiraju sa zemlje i čiji je domet od 500 do 5.500 kilometara.

Pentagon je svojim saveznicima dao informacije da novi ruski raketni sistem 9M729 krši sporazum jer se veruje da bi krstareća raketa lansirana sa zemlje dala Moskvi mogućnost da izvede nuklearni napad u Evropi uz malo ili nimalo vremena za reakciju. Rusija tvrdi da taj projektil ima domet manji do 500 kilometara.

Predsednik SAD Donald Tramp je u oktobru upozorio da će Vašington istupiti iz INF zbog navodnog ruskog kršenja sporazuma. Ako ne bude promena stanja, SAD bi trebalo da 2. februara počnu šestomesečnu proceduru za izlazak iz sporazuma.

“Odgovornost za očuvanje sporazuma je na Rusiji jer Rusija krši sporazum razvojem i rasporedjivanjem novih projektila. Te nove projektile je teško otkriti. Pokretni su. Imaju nuklearni kapacitet. Mogu dosegnuti evropske gradove i skraćuju vreme za upozorenje, pa tako i snižavaju prag, za eventualnu upotrebu nuklearnog oružja u sukobu”, naveo je Stoltenberg.

On je naveo da u razgovorima nije bilo napretka jer Rusija “nije pokazala volju da promeni stav”.

Stoltenberg je i pored toga pozvao Rusiju da se vrati u okvire sporazuma tokom sledeće nedelje ili u narednih šest meseci, pre nego što se SAD povuku iz INF.

Generalni sekretar NATO je odbacio ruske tvrdnje da američke krstareće rakete i dronovi “predator” koji se koriste za vežbe gadjanja krše INF.

“Rusija stalno postavlja ta pitanja da bi skrenula pažnju s pravog probema. U Evropi nema novih američkih projektila ali ima novih ruskih projektila”, naveo je on.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar