GLASANJE O NEPOVERENJU: Pada vlada Sebastijana Kurca?

GLASANJE O NEPOVERENJU: Pada vlada Sebastijana Kurca?

Shutterstock


Poslanici u Austriji danas će glasati o nepoverenju Vladi austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, usled afera koje su pogodile koalicionog partnera vladajuće stranke Slobodarsku narodnu partiju Hajnca Kristijana Štrahea, prenosi Dojče VeleGlavna opoziciona stranka pozvala je svoje članove da podrže taj predlog.

Samo dan nakon što je Kurcova Narodna partija postigla iznenađujući uspeh na evropskim izborima, opoziciona Socijaldemokratska partija Austrije (SPO) podneće u parlamentu zahtev za izglasavanje nepoverenja prelaznoj vladi Sebastijana Kurca.

Liderka te stranke Pamela Rendi Vagner je sinoć saopštila da je Predsedništvo SPO odlučilo da poslaničkom klubu stranke savetuje da takav predlog.

Naime, lista “Ject” najavila je ranije da će podneti zahtev za izglasavanje nepoverenja samo kancelaru Kurcu, ne celoj novoj vladi u koju su, nakon izlaska Slobodarske partije (FPO), ušli eksperti.

“Razmatrali smo aktuelnu situaciju u Predsedništvu SPO tri sata i došli smo do zaključka da damo preporuku našem poslaničkom klubu da podnese zahtev za nepoverenje vladi. Taj zahtev obuhvata celu vladu, a tako i nove ministre. Kurc poslednjih 10 dana krize nije iskoristio da stvori stabilnost, dobije većinu za svoj predlog nove vlade, već je parlament stavio pred svršen čin”, mišljenja je Rendi Vagner.

Prema njenim rečima, ako predlog bude izglasan, neophodno je brzo naći nezavisnu ličnost koja bi “vratila mir u zemlju”.

Prema najnovijim informacijama i FPO će ruštiti Kurca, tako da će nova prelazna vlada biti srušena nakon svega pet dana na vlasti.

Inače, predsednik Austrije Aleksander van der Belen izjasnio se protiv “rušenja” prelazne vlade i on je prilikom polaganja zakletve novih ministara apelovao na političare da ne razmišljaju partijsko-politički, već državnotvorno do prevremenih izbora.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar