GLASANJE O OPOZIVU ALBANSKOG PREDSEDNIKA: Rama tvrdi da je Meta poludeo

GLASANJE O OPOZIVU ALBANSKOG PREDSEDNIKA: Rama tvrdi da je Meta poludeo


Albanski parlament počeo je raspravu o predlogu vladajuće stranke Socijalističke partije za izglasavanje nepoverenja predsedniku Iliru Meti nakon što je poništio ukaz o održavanju lokalnih izbora 30. juna, prenosi AP.

Očekuje se da će se glasanje o poverenju predsednika Albanije održati nakon pet sati rasprave.

Albanski predsednik je otkazao lokalne izbore strahujući, kako je sam naveo, da će tenzije prerasti u građanski konflikt jer ih je opozicija bojkotovala, preteći da će sprečiti glasanje.

Povezane vestiNemačka tvrdi da postoji sprega između albanske vlasti i mafije

Vladajućoj stranci Socijalističkoj partiji potrebna su 94 glasa “za” da bi smenila Metu, brojka, koju, kako navodi AP, nemaju u parlamentu koji čine ukupno 140 poslanika. Čak i ako uspeju da dobiju 94 glasa “za”, Ustavni sud će doneti konačnu odluku, iako je ovaj sud bio nefunkcionalan skoro godinu dana nakon što je većina sudija bila razrešena.

Albanski predsednik Ilir Meta, EPA-EFE/Malton Dibra

Albanski predsednik Ilir Meta, EPA-EFE/Malton Dibra

Albanski premijer Edi Rama insistira da se lokalni izbori održe 30. juna, navodeći da predsednik Meta više ne zaslužuje da ostane na toj funkciji. Rama je poručio da odluka predsednika o odlaganju lokalnih izbora u toj državi do sada nepoznat čin u istoriji svetskog vladanja, prenosi.

On je naglasio da je parlament dužan da reaguje u ime naroda kada predsednik poludi, ocenjujući da je Meta izgubio pravo da ostane u kancelariji šefa albanske države.

“Iljir Meta je preuzeo korak nepoznat u istoriji svetskog vladanja. Potpisuje ukaz o izborima, pa ga poništava. Ako svet uđe u logiku Iljira Mete, tako da bi svaki potpis nekog autoriteta mogao biti povučen, ne bi postojala država, pravila, smernice, već ceo svet bi bio jedna velika gungula”, naglasio je Rama.

On je kazao da će ovaj čin albanskog predsednika ostati samo ružno i neodgovorno delo koje ne može da se prihvati i toleriše. Kako je istakao, opozicija se plaši da izađe ispred naroda, da se plaši od izbora, odmeravanja političkih snaga i pravosudnih reformi.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar