Svet
01.08.2019. 13:17
BBC

GODINU DANA EBOLE: U Kongu iz straha ubijaju i lekare, neki ne veruju da bolest postoji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Od pojave ebole u Kongu, umrlo je više od 1.700 osoba. Ta država se dosad manje-više uspešno nosila sa prethodnih devet epidemija ove bolesti, ali u ovom trenutku ima poteškoća u kontrolisanju iste, piše BBC.

Poteškoće u kontroli širenja bolesti u vezi su sa ratnim sukobima prisutnim u istočnom delu Konga, ali i u neshvatanju i pogrešnom tumačenju bolesti od strane lokalnog stanovništva.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Medicinsko osoblje mora da se nosi s raznim zabludama o ovoj bolesti koje idu toliko daleko da deo stanovništva negira postojanje ebole, pa čak i do ekstrema prema kojem medicinsko osoblje namerno ubija stanovništvo kako bi došli do njihovih organa. Iz ovakvih stavova proizilazi i nasilje. Usled pogrešnog tumačenja bolesti dosta je zahteva kojima se traži zatvaranje postojećih klinika.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Dr. Ričard Kojan, član humanitarne zdravstvene organizacije Alima koja omogućava besplatno lečenje, kaže da su neki od lekara ubijeni u Kongu i da to ima negativne efekte na borbu protiv ove bolesti. Medicinsko osoblje ne samo da mora da se nosi sa epidemijom, nego istovremeno mora i da edukuje stanovništvo kako bi prihvatilo lečenje i stvorilo tačniju.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Kako ističu iz Svetske zdravstvene organizacije, pokušava da se organizuje sistem u kojem bi zajednice pronašle osobu odgovornu za prijavljivanje svakoga ko pokazuje simptome bolesti. Početno uvođenje ovakvog sustava alarmiranja unutar samih zajednica za sada je smanjilo broj nasilnih ispada prema lekarima.

Pročitajte još: U Amsterdamu vlasti žele da promene ulicu crvenih fenjera

Svaki put kada se ustanovi da je pacijent oboleo, ceo tim izlazi na teren da dekontaminira celokupni prostor - ulaz u objekat, sam objekat, namještaj...

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
10.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve