Svet
20.08.2023. 09:00
Beta

Šta i kako dalje

Godinu dana tehničke Vlade Crne Gore

Crna Gora
Izvor: Shutterstock

Godinu dana od kada je vlada Crne Gore premijera Dritana Abazovića u takozvanom tehničkom mandatu navršava se danas, a nakon što joj je 20. avgusta 2022. godine oko jedan sat ujutro izglasano nepoverenje.

Abazovićeva vlada u punom mandatu funkcionisala je svega 115 dana, ali je njeno tehničko trajanje nastavljeno još godinu, a on time postao najduže odlazeći premijer.

Vlada je nastavila da funkcioniše u takozvanom tehničkom mandatu, koji nije jasno definisan jer ne postoji Zakon o vladi. Ustav propisuje da ona radi do izbora nove.

Vlada je međutim nastavila da radi kao da je u punom mandatu i donosila neke od odluka za koje je deo stručne javnosti smatrao da vlada koja nema puni legititet ne treba da donosi - zakone, kupovinu preduzeća, ali i smenu ministrara, čelnika agencija.

Vlada će funkcionisati dok skupština ne izabere novu na predlog mandatara Milojka Spajića.

Neposredan povod za obaranje Abazovićeve vlade bilo je potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji je većina, koja je vladu izabrala, smatrala izdajom nacionalnih interesa.

Od ukupno 81 člana parlamenta, za obaranje vlade glasalo je 50 poslanika Demokratske partije socijalista, Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Demokratske unije Albanaca i Prave Crne Gore.

1
Izvor: EPA / ANDREJ CUKIC

Protiv je bila predsednica skupštine Danijela Đurović iz Socijalističke narodne partije.

Ostali poslanici Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Demosa, ali i Abazovićevog Građanskog pokreta URA nisu prisustvovali glasanju.

Rasprava o nepoverenju vladi na predlog DPS-a je trajala do ponoći. Oko jedan sat ujutro joj je izglasano nepoverenje.

Prethodno je upravo DPS podržao manjinsku vladu Abazovića, nakon što je u parlamentu srušena vlada Zdravka Krivokapića, prva nakon izbora 30. avgusta 2020, na kojim je DPS nakon 30 godina izgubio vlast.

U međuvremenu, međutim, nije bilo većine za formiranje nove vlade, tako da su održani vanredni parlamentarni izbori nakon čega je predsednik Jakov Milatović mandat dao lideru Pokreta Evropa sad Milojku Spajiću koji pokušava da sastavi novu vladu.

Za sada je izvesno da u novoj vladi neće biti Abazovića niti njegovog Pokreta URA.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
17.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve