GOLF, DŽUDO, FUDBAL… Ko od svetskih lidera zaista trenira, a ko koristi sport zbog politike?

GOLF, DŽUDO, FUDBAL… Ko od svetskih lidera zaista trenira, a ko koristi sport zbog politike?

EPA-EFE/Oliver Contreras / POOL


Pored toga što je majstor borilačkih veština, bavi se jahanjem, alpskim skijanjem, igra badminton, bavi se biciklizmom i igra hokej. Skoro svake nedelje igra hokej sa poslovnim partnerima, bivšim zvezdama u HNL (profesionalna hokejaška liga u SAD), kao i članovima svom kabineta.

EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV

EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV

Džastin Trudo, kanadski premijer

Jedini političar koji u sportu može da parira Vladimiru Putinu je kanadski premijer Džastin Trudo.

Trudo je pre ulaska u vladu trenirao nekoliko sportova.

Bio je instruktor snouborda, praktikovao je jogu, veslanje, a bavio se i boksom.

Boris Džonson, britanski premijer

Ovih dana niko nije toliko kritičan prema jednom premijeru, kao što su to britanski mediji prema Borisu Džonsonu. “Možda bi bio sposobniji kao sportista, nego kao političar, mada to i nije neka uteha”, moglo je da se pročita na pojedinim sajtovima.

Kako navode, Džonsonu sport baš i ne ide od ruke. Na humanitarnoj fudbalskoj utakmici 2006. godine Džonsonovo fudbalski nastup opisali su kao manijakalno trčkaranje unaokolo, uz očigledno iritiranje drugih igrača.

Nije se proslavio ni prilikom povlačenja konopca na humanitarnom događaju u Londonuj 2015. godine.

Međutim, sam Džonson je priznao da nije dobar u sportu, ali da uživa u njemu:

“Cela poenta u vezi sa ovim je da sam možete da budete potpuno beznadažni za sport, kao što sam ja, ali možete i da uživate u njemu i da iz toga nešto izvučete, da naučite o porazu, što je ključna veština za sve, istakao je Džonson, jednom prilikom.

Angela Merkel, nemačka kancelarka

Svake godine Angela Merkel, kojoj se u poslednje vreme pogoršalo zdravstveno stanje, sa suprugom profesorom Joakimom Sauerom, provodi godišnji odmor u Južnom Tirolu, gde uživa u hiking-u (pešačenje u prirodi).

Angela

Iako joj je to ustaljena praksa još od 2008. godine, mediji ne propuštaju priliku da objave njene fotografije u sportskoj odeći, sa štapovima, dok pešači uzbrdo.

Redžep Tajip Erdogan, turski predsednik

Dok je studirao biznis administraciju, Redžep Tajip Erdogan je poluprofesionalno igrao fudbal.

Ponovo je obukao kopačke 2014. godine kada je na stadionu u Istanbulu postigao tri gola za svoj tim, igrajući zajedno sa umetnicima, sportistima i drugim poznatim ličnostima.

Emanuel Makron, francuski predsednik

Francuski predsednik oduvek je voleo biciklizam. Međutim, oprobao se i u tenisu, ali pre svega, u marketinške svrhe. Kao odličan PR potez, ocenili su njegovo igranje tenisa u kolicima kako bi promovisao Olimpijske igre 2024.

Makron je na ovom događaju skinuo sako, seo u invalidska kolica i zaigrao parateniski meč.

 

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar