GORE “PLUĆA” PLANETE: Rekordan broj požara u Amazoniji

GORE “PLUĆA” PLANETE: Rekordan broj požara u Amazoniji

AP Photo/Yorgos Karahalis


Brazilska svemirska agencija saopštila je da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, usled seča šuma.

Prašume u brazilskom delu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara, pokazuju podaci državne agencije za svemirska istraživanja. Institut je podatke prikupljene uz pomoć satelita objavio nedelju dana nakon što je predsednik Brazila Žair Bolsonaro otpustio šefa ove institucije zbog iznošenja podataka o seči šuma, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Požari su doveli i do zamračenja Sao Paola. Dnevna tama koja je trajala oko sat vremena, dogodila se nakon što su jaki vetrovi doneli dim iz država Amazonas i Rondonija koje su udaljene od Sao Paola više od 2.700 kilometara.

Najveća kišna šuma na svetu, Amazonija, ključna je u borbi protiv globalnog zagrevanja. Konzervatori su okrivili Bolsonara tvrdeći da je podstakao drvoseče i poljoprivrednike da krče šumu.

AP Photo/Michael Varaklas

AP Photo/Michael Varaklas

U međuvremenu je iz američke agencije NASA saopšteno da je ukupan broj požara u Amazoniji malo niži od prosečnog.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namerno pale kako bi se nelegalno raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Povezane vesti – POŽAR NA KANARSKIM OSTRVIMA: Evakuisano 10.000 ljudi

Podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja pokazuju da je više od 72.000 požara gorelo između januara i avgusta ove godine brazilskom delu Amazonije.

Ovo je najveći broj zabeležen od kada su merenja započeta 2013. godine. Iz Instituta je saopšteno da je do prošlog četvrtka zabeleženo više od 9.500 požara, uglavnom u Amazoniji. Tokom 2018. godine, zabeleženo je ukupno 40.000 požara, naveli su iz instituta.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar