Svet
15.04.2019. 20:55
Tanjug/CNN

NOTR DAM: Slike pre i posle požara pokazuju strašne posledice (VIDEO)

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Objavljene fotografije požara u Notr Damu u Parizu, koje je snimio policijski dron, otkrivaju razmere velikog požara koji je izbio u jednoj od najčuvenijih svetskih katedrala.

Fotografije prikazuju plamen koji zahvata gotovo celu srednjevekovnu građevinu. Od dima i vatre čini se da je krov potpuno nestao i da ništa nije ostalo od ikonskog središnjeg tornja katedrale.

Jedan Francuz objavio je na svom Tviteru dve fotografije Notr Dama, jednu od ranije, a drugu snimljenu jutros. "Notr Dam se budi u pepelu", napisali su novinari "Figara", objavljujuci njegov tvit, prenosi portal Index.

https://twitter.com/Portes_Thomas/status/1118023540832391168

Požar potpuno ugašen
Požar u katedrali Notr Dam potpuno je ugašen, saopštio je danas portparol pariske vatrogasne službe. Portparol Gabrijel Plu je rekao da službe za vanredne situacije trenutno "nadgledaju eventualno pomeranje strukture i gase tinjajuće ostatke".

Plu je naveo da su sada na potezu stručnjaci da isplaniraju kako da konsoliduju gradjevinu.

Veći deo krova katedrale koji se prostirao na 100 metara vatra je progutala već u prvih sat vremena požara.

Kako javlja BFMTV, sva umetnička dela koja su spasena iz Notr Dama prenesena su u Gradsku većnicu, gde će biti na sigurnom pod ključem, a planirano je da kasnije budu premeštena u Luvr.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je da će to zdanje biti obnovljeno.
"Svečano mogu reći da je ovo katedrala koju ćemo svi zajedno ponovno izgraditi. To je sudbina Francuske i naš projekat u narednim godinama", rekao je Makron, koji je uveren da će mnogi dati doprinos i da će Notr Dam biti ponovno izgrađena.

"Zato što to Francuzi očekjuju od nas i jer to istorija od nas traži. Jer je to naša sudbina", rekao je Makron u izjavi koju je dao u bilizini katedrale u centru Pariza.
Iz kancelarije pariskog tužilaštva je saopšteno da, bar za sada, isključuju mogućnost da je podmetnut ili da požar ima veze sa motivima povezanim sa terorizmom. Bi-Bi-Si prenosi da je jedan vatrogasac zadobio teže povrede prilikom gašenja požara.

Požar je izbio dok je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, pa postoji mogućnost da bi uzrok mogao da bude u vezi sa obimnim renoviranjem, vrednim šest miliona evra.

 

https://youtu.be/xXZteqkY2dI

https://youtu.be/RjiiR2bGUl8

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Krov i zvonici su potpuno izgoreli

https://twitter.com/AFP/status/1117841591723536386

Pročitajte još:

[owl-carousel category="Uncategorized" singleItem="true" autoPlay="true"]

[wc_posts author="" author_name="" p="" post__in="" order="DESC" orderby="date" post_status="publish" post_type="post" posts_per_page="4" taxonomy="" field="slug" terms="" title="yes" meta_all="yes" meta_author="no" meta_date="no" date_format="M j, Y" meta_comments="no" thumbnail="yes" content="no" paging="no" size="wccarousel" filtering="yes" columns="4" gutter_space="20" heading_type="h4" layout="grid" template="box" excerpt_length="15"]

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
3°C
04.02.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve