Svet
13.08.2018. 13:28
R.E./BBC

GRAD KOJI TONE NAJBRŽE OD SVIH: Džakarta bi do 2050. godine mogla potpuno nestati

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

U glavnom gradu Indonezije, Džakarti, živi oko 10 miliona ljudi. Ovaj grad specifičan je po tome što predstavlja jedan od gradova koji najbrže tonu. Ukoliko se ovo bude ignorisalo, delovi grada mogli bi potpuno potonuti do 2050. godine.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net

Džakarta leži na mokroj zemlji boreći se protiv Javanskog mora i 13 reka koje prolaze kroz grad. Zato ne treba da čudi podatak da je potonuće sasvim  izvesno i da će postajati sve gore i gore. Međutim, nisu samo poplave problem, ovaj veliki grad bukvalno propada u zemlju.

"Mogućnost da Džakarta potone nije uopšte smešna", rekao je Heri Andreas koji je proučavao zemljište Džakarte preko 20 godina na Institutu za tehnologiju u Bandungu.

"Ako pogledamo naše podatke, do 2050. godine oko 95% severne Džakarte biće potopljeno".

To područje već tone oko dva i po metra u 10 godina i nastavlja da tone. U nekim delovima tome i do 25cm godišnje, što je duplo više od globalnog proseka za primorske krajeve.

Džakarta tone u proseku 1cm-15cm godišnje i skoro polovina grada nalazi se ispod površine mora.

Ovo je posebno vidljivo na severu Džakarte.

U okrugu Muara Baru, jedna cela poslovna zgrada je napuštena. Jednom prilikom tu je smeštena ribarska kompanija, ali jedini funkcionalan deo je bila terasa na prvom spratu.

Pod je natopljen vodom, a zemlja oko zgrade je viša i voda nema gde da ode. Zgrade koje su utonule tako duboko u zemlju uglavnom su napuštene, poput ove. Vlasnici su pokušavali da ih poprave, ponovo izgrade ili nađu bilo kakvo rešenje, ali ne mogu ništa protiv lošeg zemljišta i vode.

Jedna stanovnica Džakarte, koja živi u luksuznoj kući sa pogledom na more, izjavila je da je život u tom gradu rizik. Iako problemi na njenoj kući nisu odmah vidljivi, rekla je kako joj zidovi pucaju i kako počinje da se brine za svoju bezbednost.

Kako je na kraju dodala, "svo koji ostaju da žive ovde, prihvataju izvestan rizik".

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
17°C
14.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve