Svet
15.04.2019. 16:13
Jutarnji list

Gradonačelnik Blajburga: Dolaze nam neonacisti iz svih delova Evrope

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Gradonačelnik Blajburga Štefan Visotčnik izjavio je da u ovaj austrijski grad "dolazi sve više neonacista iz pola Europe" i dodao da mu nije drago što grad i država imaju imidž koji ne zaslužuju.

"Protiv održavanja takvog okupljanja u spomen na stradale mi nemamo apsolutno ništa, baš kao niti protiv održavanja mise. Zato je Grad Blajburg pripomogao tome da se na toj poljani, umjesto krsta koji je nekad stajao, podigne pravi spomenik. Međutim, ono što primećujemo u poslednje vreme je to da se ovom obeležavanju sve više priključuju neonacisti iz pola Evropa. Tako je prošle godine bilo devet prijava i sedam presuda, a stižu i različite grupe protestanata koje se sve više šire prema samom gradu Blajburgu. Nije nam drago da naš grad i Austrija kao država imaju takav imidž koji ne zaslužuju", rekao je gradonačelnik u intervjuu za Novi list.

On je dodao da Blajburg ne želi uz sebe vezivati negativne konotacije.

"Zato sve ovo što se dešava postaje problem na višem, regionalnom nivou. Kako bi se on rešio, objavili smo nedavno rezoluciju kojom tražimo od nadležnih državnih institucija da nam pomognu da regulišemo stvari putem zakonskih okvira", rekao je Visotschnig.

 

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
4°C
23.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve