Svet
25.12.2022. 11:38
R.E.

Znate li ko je?

Grčka proslavlja Božić 25. decembra zbog OVOG Srbina

1
Izvor: Shutterstock

Dan Hristovog rođenja Grčka pravoslavna crkva proslavlja 25. decembra. Međutim, za razliku od većine sveta, Grčka ne koristi gregorijanski već revidirani julijanski kalendar.

Revidirani julijanski kalendar, za koji se smatra da je najprecizniji na svetu, napravio je naučnik Milutin Milanković.

Julijanski kalendar, koji je uveden na zahtev Julija Cezara 46. godine pre nove ere, bio je neprecizan i računao je godine od osnivanja Rima (753 godine pre nove ere). Na svakih 128 godina ovom kalendaru morao je da se doda još jedan dan, pa su Rimljani koristili prestupne godine.

Dok 1528. godine nije zamenjen gregorijanskim kalendarom, korišćen je na teroritorijama koje su bile pod vlašću Rima, u većem delu Evrope i evropskim kolonijama.

Na predlog pape Grgura uveden je kalendar koji je počeo da broji godine od rođenja Hrista – gregorijanski. Danas je to najkorišćeniji kalendar na svetu.

Izbačeno je nekoliko dana iz julijanskog kalendara, a na svakih 400 godina izbačene su tri julijanske godine. Sve to bilo je previše konfuzno, pa je taj “problem” rešio srpski naučnik Milutin Milanković – novojulijanski kalendar ili Meletijin.

Milanković je sa neverovatnom preciznošću smanjio razliku između julijanskog i gregorijanskog kalendara koja je iznosila 13 dana.

Kašnjenje njegovoj kalendara u odnosu na godišnja doba iznosi samo 2,75 sekundi!

Gregorijanski kalendar kasni 26, 75 sekundi, a julijanski 11 minuta i 14, 75 sekundi godišnje. Milankovićev kalendar potpunu preciznost ima do 2800. godine.

Svoj kalendar predstavio je veseljenskom patrijarhu Meletiju IV na Svepravoslavnom kongresu u Carigradu, 1923. godine.

Iako je kalendar tada bio usvojen, Srpska pravoslavna crkva ga nije ga prihvatila. Prihvatile su ga grčka, carigradska i aleksandrijska crkva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ko još slavi Božić istog datuma kada i mi
Božić u Ukrajini

Po julijanskom kalendaru

07.01.2024. 07:50

Ko još slavi Božić istog datuma kada i mi

Većina zemalja na svetu Božić slavi 25. decembra, a Srbija je tek jedna od desetak država koje ovaj praznik slave 7. januara.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
29°C
19.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve