Svet
12.01.2023. 06:10
Beta

Konstantin Drugi

Bivši kralj Grčke će biti sahranjen bez državnih počasti

sahrana, kovčeg
Izvor: Shutterstock

Bivši kralj Grčke Konstantin koji je umro u 82. godini, biće sahranjen kao svaki drugi građanin, bez državnih počasti, u Tatoju, bivšoj letnjoj rezidenciji grčke kraljevske porodice na obodu Atine, gde su sahranjeni njegovi preci, saopštila je vlada te zemlje.

Konstantin Drugi, kontroverzna ličnost u novijoj grčkoj istoriji, dugo je poboljevao, a umro je u bolnici u Atini.

Monarhija u Grčkoj je ukinuta na referendumu 1974. godine, a Konstantin je decenije proveo u izgnanstvu pre no što se vratio u Grčku u svojim poznim godinama.

Odluku o njegovoj sahrani saopštila je kancelarija premijera Kirijakosa Micotakisa koji je predsedavao ministarskim sastankom o tome.

Datum i mesto sahrane biće određeni u dogovoru s porodicom bivšeg kralja, saopštio je kabinet premijera.

Vladu će na sahrani predstavljati ministar kulture, a zvanice iz inostranstva koji će prisustvovati sahrani, imaće uobičajeni protokolarni tretman, navodi se u saopštenju.

1
Izvor: Beta / Ritzau Scanpix Foto / Steen Jacobsen

Vrlo malo ljudi u Grčkoj ima bilo kakvu nostalgiju za bivšom kraljevskom porodicom, ali će Konstantinova sahrana verovatno privući druge evropske kraljevske porodice, od kojih su mnoge s njim u srodstvu.

Njegova starija sestra je Sofija, supruga bivšeg španskog kralja Huana Karlosa Prvog, dok mu je ujak bio princ Filip, rođen u Grčkoj, pokojni vojvoda od Edinburga i suprug pokojne kraljice Elizabete Druge. Konstantin je bio jedan od kumova Vilijama, princa od Velsa, naslednika britanskog prestola.

Porodica koja je vladala Grčkom od 1863. osim 12-godišnjeg republikanskog prekida 1922-1935, potiče od princa Kristijana, kasnije Kristijana Devetog od Danske, iz ogranka danskog ogranka porodice Šlezvig-Holštajn-Zonderburg-Gliksburg.

Osvajač zlatne olimpijske medalje u jedrenju, Konstantin je bio veoma popularan kada je stupio na tron 1964. godine sa 23 godine, ali je veliki deo te podrške nestao s njegovim aktivnim učešćem u političkim mahinacijama koje su srušile izabranu vladu premijera Jorgosa Papandreua Starijeg, sklonog socijaldemokratskoj modernizaciji, i Grčku 1967. uvele u sedmogodišnju vojnu diktaturu.

Konstantin se tada sukobio s pukovničkom huntom i pokušao da obnovi demokratiju, ali je poražen morao u egzil, uglavnom u Londonu gde se zbližio sa tadašnjim britanskim princom, a sada kraljem, Čarlsom Trećim.

Posle okončanja diktature 1974, Konstantin je želeo da se vrati, ali mu to nije dopustila nova demokratska vlada koja je ubrzom referendumom ukinula monarhiju.

U Grčku se vratio tek 2010, ali mu je petnaestak godina ranije Vlada oduzela državljanstvo i ostatke imovine koja je priipadala kraljevskoj porodici. Posle suđenja u Evropskom sudu za ljudska prava dobio je 12 miliona evra odštete iako je tražio pola milijarde.

Iza Konstantina su ostalu njegova supruga An-Mari, koja je bivša princeza Danske, i najmlađa sestra kraljice Margrete Druge, petoro dece, i devetoro unučadi.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grčka proslavlja Božić 25. decembra zbog OVOG Srbina
1

Znate li ko je?

25.12.2022. 11:38

Grčka proslavlja Božić 25. decembra zbog OVOG Srbina

Dan Hristovog rođenja Grčka pravoslavna crkva proslavlja 25. decembra. Međutim, za razliku od većine sveta, Grčka ne koristi gregorijanski već revidirani julijanski kalendar.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
27°C
24.06.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve