GRENEL: Amerikanci ne žele više toliko da plaćaju za bezbednost drugih zemalja

GRENEL: Amerikanci ne žele više toliko da plaćaju za bezbednost drugih zemalja

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC


Povlačenje američkih vojnika iz Nemačke nije nikakvo iznenađenje, jer je činjenica da smo od septembra najavljivali da ćemo to učiniti iz više delova sveta, istakao je bivši ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel.

Grenel je, u prvom intervjuu nemačkim medijima od povlačenja sa mesta ambsadora u Berlinu, nemačkom “Bild-u”, kazao da je imao, s tim u vezi, priliku da uoči zatvaranje očiju nemačkih medija pred čnjenicama.

“Mediji u Berlinu zaboravljaju da koriste Gugl, a Gugl je vaš prijatelj koji prikazuje sve činjcenice. Činjenica je da je od septembra pročela debata o povlačenju trupa SAD iz raznih delova sveta. Tada su nemački mediji odlučili da pišu da se radi o fantaziranju, i tvrdili da je to PR-kampanja”, kritikovao je on.

Ukazao je da je na NATO samitu u Londonu u decembru ponovo bilo govora o povlačenju trupa, tako da niko nije trebalo da bude iznenađen povalčenjem.

EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

“Američki predsednik Donald Tramp je jasno govorio da želi da vrati trupe iz mnogih delova sveta, a tako i Nemačke. Odluka o povlačenju je usledila nakon duge diskusije”, poručio je Grenel.

Podsetio je da su SAD zamolile Evropljane da povećaju svoje doprinose u NATO.

Grenel je izjavio da poreski obveznici SAD ne žele više toliko da plaćaju za bezbednost drugih zemalja.

“I dalje će biti 25.000 vojnika u Nemačkoj, što nije mali broj”, rekao je Grenel.

Kazao je da povlačenjem snaga iz Nemačke SAD ne šalju nikakvu drugu poruku osim one da poreski obveznici nisu voljni više da plaćaju s tim u vezi velike troškove.

Grenel se osvrnuo i na vreme provedeno u Nemačkoj, rekavši da je dobro kada saveznici mogu otvoreno i iskreno da razgovaraju.

Priznao je da je bio suočen i sa negativnim stavovima, ali pre svega u Berlinu, ali ne i u drugim delovima Nemačke.

Kada je reč o koronavirusu istakao je da Evropljani treba jasno da kažu odakle je potekao virus, a to je Kina.

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

EPA-EFE/CLEMENS BILAN

“Sve je počelo u Vuhanu i to svi znamo. Naše službe su to potvrdile, ali nisu govorile da se radilo o namernom puštanju virusa. Nedostatak transparentnosti Kine je problem i to je sada negativno uticalo na naše privrede”, podvukao je on.

“Amerikanci i Evropljani moraju razumeti da smo transparentna društva, drugačija od kineskog sistema. To je problem u vezi korona virusa. Postoji puno tajni u Kini zbog čega nisu mogli da priznaju odakle je potekao virus”, rekao je on.

Grenel je kazao da nisu pozivani virolozi iz SAD ili Evrope da bi bili informisani o izbijanju virusa u Kini, i da bi da je do toga došlo bila brža i efikasnija reakcija.

Što se G7 Samita tiče, kaže da će on sigurno biti održan, a možda i u proširenom sastavu sa zemljama koje su se uspešno borile protiv korone.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar