Svet
11.06.2020. 14:24
Tanjug

GRENEL: Amerikanci ne žele više toliko da plaćaju za bezbednost drugih zemalja

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Povlačenje američkih vojnika iz Nemačke nije nikakvo iznenađenje, jer je činjenica da smo od septembra najavljivali da ćemo to učiniti iz više delova sveta, istakao je bivši ambasador SAD u Nemačkoj Ričard Grenel.

Grenel je, u prvom intervjuu nemačkim medijima od povlačenja sa mesta ambsadora u Berlinu, nemačkom "Bild-u", kazao da je imao, s tim u vezi, priliku da uoči zatvaranje očiju nemačkih medija pred čnjenicama.

"Mediji u Berlinu zaboravljaju da koriste Gugl, a Gugl je vaš prijatelj koji prikazuje sve činjcenice. Činjenica je da je od septembra pročela debata o povlačenju trupa SAD iz raznih delova sveta. Tada su nemački mediji odlučili da pišu da se radi o fantaziranju, i tvrdili da je to PR-kampanja", kritikovao je on.

Ukazao je da je na NATO samitu u Londonu u decembru ponovo bilo govora o povlačenju trupa, tako da niko nije trebalo da bude iznenađen povalčenjem.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/KEVIN DIETSCH / POOL

"Američki predsednik Donald Tramp je jasno govorio da želi da vrati trupe iz mnogih delova sveta, a tako i Nemačke. Odluka o povlačenju je usledila nakon duge diskusije", poručio je Grenel.

Podsetio je da su SAD zamolile Evropljane da povećaju svoje doprinose u NATO.

Grenel je izjavio da poreski obveznici SAD ne žele više toliko da plaćaju za bezbednost drugih zemalja.

"I dalje će biti 25.000 vojnika u Nemačkoj, što nije mali broj", rekao je Grenel.

Kazao je da povlačenjem snaga iz Nemačke SAD ne šalju nikakvu drugu poruku osim one da poreski obveznici nisu voljni više da plaćaju s tim u vezi velike troškove.

Grenel se osvrnuo i na vreme provedeno u Nemačkoj, rekavši da je dobro kada saveznici mogu otvoreno i iskreno da razgovaraju.

Priznao je da je bio suočen i sa negativnim stavovima, ali pre svega u Berlinu, ali ne i u drugim delovima Nemačke.

Kada je reč o koronavirusu istakao je da Evropljani treba jasno da kažu odakle je potekao virus, a to je Kina.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
EPA-EFE/CLEMENS BILAN

"Sve je počelo u Vuhanu i to svi znamo. Naše službe su to potvrdile, ali nisu govorile da se radilo o namernom puštanju virusa. Nedostatak transparentnosti Kine je problem i to je sada negativno uticalo na naše privrede", podvukao je on.

"Amerikanci i Evropljani moraju razumeti da smo transparentna društva, drugačija od kineskog sistema. To je problem u vezi korona virusa. Postoji puno tajni u Kini zbog čega nisu mogli da priznaju odakle je potekao virus", rekao je on.

Grenel je kazao da nisu pozivani virolozi iz SAD ili Evrope da bi bili informisani o izbijanju virusa u Kini, i da bi da je do toga došlo bila brža i efikasnija reakcija.

Što se G7 Samita tiče, kaže da će on sigurno biti održan, a možda i u proširenom sastavu sa zemljama koje su se uspešno borile protiv korone.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
6°C
09.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve