Svet
25.08.2020. 23:02
R. E. / klix.ba

Švedska aktivistkinja Greta

Greta Tanberg se vraća u školu nakon godinu dana

w_55836553.jpg

Švedska aktivistkinja Greta Tanberg ponovo pohađa nastavu nakon što je pre godinu dana pauzirala školovanje kako bi se posvetila borbi

Švedska aktivistkinja Greta Tanberg ponovo pohađa nastavu nakon što je pre godinu dana pauzirala školovanje kako bi se posvetila borbi protiv klimatskih promena, piše klix.ba.

https://twitter.com/GretaThunberg/status/1297921014031163392

"Moja jednogodišnja pauza je završena i osećam se sjajno što se vraćam u školu!", napisala je na Tviteru 17-godišnja Greta. Nije navela u kom gradu ili školi će nastaviti svoje obrazovanje.

Prethodnih godinu dana radila je ostvarivanju svojih klimatskih ciljeva. U Čile je na klimatsku konferenciju krenula jedrilicom preko Atlantika, kako bi skrenula pažnju javnosti da letenje avionom ostavlja visok ugljenični otisak, što označava ukupnu količinu emisije gasova koji doprinose globalnom zagrevanju. Konferencija na kraju premeštena u Madrid zbog masovnih nemira u Čileu.

Dok je boravila u Sjedinjenim Američkim Državama, između ostalog, imala je i sastanak s bivšim predsednikom SAD-a Barakom Obamom.

Po Americi je putovala električnim automobilom marke Tesla koji joj je ustupio nekadašnji guverner Kalifornije, glumac Arnold Švarceneger.

Prošle nedelje Greta se sastala i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel od koje je zatražila da preuzme vođstvo u globalnoj borbi protiv klimatskih promena.

Tom prilikom je istakla kako klimatski ciljevi Evropske unije zaostaju za svetskim klimatskim dogovorom iz Pariza. Rekla je i kako Merkelova ima "veliku odgovornost ali i veliku priliku da nešto promeni".

U Berlinu je učestvovala i na protestima protiv klimatskih promena, poštujući socijalnu distancu.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
2°C
16.04.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve