Svet
14.01.2023. 20:05
Beta/AFP

Ekološki aktivisti

Greta Tunberg predvodi protest u Nemačkoj

1
Izvor: Beta/DPA / Federico Gambarini

Stotine ekoloških aktivista stiže do kampa protivnika iskopavanja uglja u malom mestu Liceratu u Nemačkoj, na demonstracije predvođene švedskom aktivistkinjom Gretom Tunberg da se osudi proširenje otvorenog rudnika uglja na zapadu Nemačke.

Demonstracije treba da počnu tokom dana sa porukom podrške šačici aktivista koji se protive operaciji evakuacije u selu Licerat na obodu rudnika.

Nemački energetski koncern RWE je pre 16 godina počeo da ruši kuće i farme u Liceratu, malom selu na zapadu pokrajine Severna Rajna Vestfalija ispod kojeg se nalaze bogata nalazišta lignita. Koncern je obeštetio stanovnike i otkupio njihove nekretnine. Većina njih odselila se u obližnja mesta.

Nakon što su i najtvrdokorniji stanovnici napustili svoje domove, RWE je trebalo da počne da eksploatiše ugalj, ali tome se suprotstavila grupa aktivista. Oni su zaposeli selo i time sprečavaju njegovo rušenje, kao i širenje površinskog kopa koji se približio selu.

Bezbednosne snage su jutros nastavile radove na demontiranju kampa aktivista. Između 20 i 40 aktivista bilo na tom mestu sinoć, rekla je za Frans pres portparolka pokreta.

Pored tog mesta koje je postalo simbol odbrane klime i poritivljenja fosilnim gorivima autobusi danas dovoze stotine demonstranata, prenose novinari agencije Frans pres.

Najočekivanija osoba danas je švedska aktivistkinja Greta Tunberg, koja je već obilazila ovo mesto poslednje dve godine.

Organizatori računaju da će u demonstracijama učestvovati desetine hiljada demonstranata i pored jake kiše dok policija očekuje oko 8.000 ljudi.

Selo koje se nalazi izmedju Dizeldorfa i Kelna treba da nestane da bi se omogućilo proširenje velikog otvorenog kopa lignita, jednog od najvećih u Evropi, koji eksploatiše nemačka energetska kompanija RWE.

1
Izvor: Beta/DPA / Federico Gambarini

Demonstranti protestuju pod sloganom "sprečiti evakuaciju" iaku su izgleda odbrojani sati za kamp u Liceratu.

U operaciji evakuacije koja je počela ove nedelje učestvovala su policijska pojačanja iz cele Nemačke i do sada su se se odvijala bez većih incidenata.

Jedanaest policajaca je povređeno, nekoliko krivičnih postupaka pokrenuto je protiv osoba koje su pružale otpor policiji i načinile materijalnu štetu. 

Od početka evakuacije izvedeno je oko 470 aktivista iz okupiranog sela, preneli su nemački mediji pozivajući se na policiju.

Razne operacije građanske neposlušnosti u podršku pokretu prijavljene su poslednjih dana širom Nemačke.

U Berlinu su juče aktivisti sa kapuljačama zapalili kante za smeće i pisali slogane na fasadi kancelarije Zelenih. Zeleni su deo koalicione vlade socijaldemokrate Olafa Šolca, a aktivisti ih optužuju da su ih izdali potpisivanjem kompromisa sa kompanijom RWE kojim se dozvoljava uništenje sela Licerat, čiji meštani su preseljeni i zemlja eksproprisana pre više godina.

Vlada smatra da je potrebno širenje kopa zbog energetske bezbednosti Nemačke koja treba da nadoknadi prekid isporuka ruskog gasa.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Ekološki aktivisti bacili farbu na Milansku skalu
1

Protest

07.12.2022. 14:04

Ekološki aktivisti bacili farbu na Milansku skalu

Ekološki aktivisti posuli su farbu na ulaz u prestižnu italijansku operu, Skalu u Milanu i to je poslednji u nizu protesta tih aktivista koji žele da skrenu pažnju svetske javnosti na klimatske promene.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
13°C
30.03.2023.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve