Grupa zemalja EU traži otvaranje poglavlja sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Grupa zemalja EU traži otvaranje poglavlja sa Albanijom i Severnom Makedonijom

Berlin, Nemačka (AP Photo/Markus Schreiber)


Trinaest zemalja EU, uglavnom novih članica iz srednje i istočne Evrope, kao i Austrija i Italija, pripremilo je nacrt dokumenta sa ciljem da ožive politiku proširenja Unije, prvenstveno kada je reč o Zapadnom Balkanu, prenosi Euroaktiv.

Estonija, Litvanija, Letonija, Češka, Poljska, Slovačka, Mađarska, Bugarska, Italija, Austrija, Hrvatska, Slovenija i Malta planiraju da takozvani “non paper” predstave na sastanku ambasadora EU sutra u Briselu.

Povezane vestiZaev: Zamenio bih dva nobela za početak pregovora

“Ideja je da se pokrene poziv za otvaranje pregovora o pristupanju sa Albanijom i Severnom Makedonijom. Ukoliko ova dva procesa ne idu ruku pod ruku, EU će se uskoro ponovo suočiti sa zapadnim Balkanom, ali nažalost na zahtevniji i bolniji način za obe strane”, rekao je diplomata iz jedne od 13 zemalja za Euroaktiv.

Povezane vestiNemački Bild o sprezi albanske vlasti i mafije

Evropska komisija je zvanično preporučila otvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali odluku moraju potvrditi sve države članice Veća, gde Francuska i Holandija predvode opoziciju. U Nemačkoj je proširenje podelilo vladajuću koaliciju.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar