Svet
10.11.2017. 15:43
R.E./Jutarnji list/Globus

GUBITNICI RATA U SIRIJI KREĆU U NOVU OFANZIVU: Ova zemlja Levanta postaje nova tačka sukoba Šita i Sunita

hariri.png

Bolji poznavaoci prilika na Bliskom istoku sada su u strahu da će Haririjeva ostavka dodatno pojačati nemire u duboko podeljenom Libanu, a sigurno neće pomoći i u smirivanju odnosa Irana i Saudijske Arabije

Saudijska Arabija naredila je svim svojim državljanima da što pre napuste Liban. Jedna od najbogatijih država sveta poslala kratko saopštenje u kome stoji da državljani Saudijske Arabije moraju napustiti Liban što je pre moguće, a oni koji planiraju otputovati u ovu bliskoistočnu zemlju, da otkažu svoje putovanje.

- S obzirom na okolnosti u Libanonu, Kraljevina moli svoje državljane da napuste tu državu što je pre moguće - stoji u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Saudijske Arabije, u kome se ne objašnjava o kakvim je to okolnostima reč, ali jasno je da je sve povezano sa nedavnom iznenadnom ostavkom libanskog premijera i saudijskog saveznika Saada Haririja.
https://youtu.be/AAFiHx87rLs

Gde je Hariri

On je proteklog vikenda objavio da se povlači s dužnosti sa nepoznate lokacije, pretpostavlja se iz same Saudijske Arabije, a otada ga niko nije video.

Takođe, u Bejrutu tvrde da nikad nisu dobili dokumente o njegovoj ostavci tako da ga još smatraju prvim čovekom tamošnje vlade. Predsednik države Mišel Aoun, inače saveznik Hezbolaha i Irana, smatra da su Haririja Saudijci zarobili i da ga drže u pritvoru.

Izvor blizak samom Haririju za Rojters tvrdi da ga je na ostavku uistinu nagovorila Saudijska Arabija i da ga od tog trenutka drže u kućnom pritvoru. Rijad odbacuje ovakve tvrdnje.

Hariri je kao razlog ostavke naveo nemogućnost da bude na čelu zemlje koju kontroliše Hezbolah. On je u izjavi oštro kritikovao i Hezbolah i Iran rekavši da 'seju strah i nemire u cijelom regionu'.

- Iskreno, plašim se za svoj život. Atmosfera u Libanu slična je onoj iz 2005. godine kada je ubijen moj otac i tadašnji premijer Rafik Hariri. Osećam da se nešto spremna - rekao je Hariri.

Nestabilnost

Bolji poznavaoci prilika na Bliskom istoku sada su u strahu da će Haririjeva ostavka dodatno pojačati nemire u duboko podeljenom Libanu, a sigurno neće pomoći i u smirivanju odnosa Irana i Saudijske Arabije.

Takođe, Saudijska Arabija je optužila Hezbolah da je iz Jemena, nekoliko sati posle Haririjeve ostavke, ispalio raketu koja je eksplodirala nad Rijadom. Upravo zbog toga u Bejrutu su u smrtnom strahu da će se preko njihovih leđa razbuktati sukob Irana i Saudijske Arabije.

Neobična situacija s libanskim premijerom samo je jedna u nizu anomalija i tektonskih promena u posljednje vreme na Arapskom poluostrvu.

Onde je na delu svojevrsna bitka za prestol. Ostareli kralj se polako sprema na abdikaciju u korist princa Mohameda bin Salmana koji je proteklog vikenda zaseo na čelo novooformljene antikorupcijske komisije koja je odmah optužila čitav niz najmoćnijih ljudi, uključujući pripadnika kraljevske porodice - Mohamedovih konkurenata - da su proneverili milijarde dolara.

Zlatna tamnica

Tokom proteklog vikenda krenula su i masovna hapšenja pa su tako u 'zlatnu tamnicu', odnosno luksuzni hotel Ritz Carlton u Rijadu, zatvoreni brojni bivši ministri i preduzetnici koje Mohamed očito vidi kao opasnost u svom usponu na tron.

U četvrtak je saudijski državni tužilac objavio da je u sklopu antikorupcijske istrage na razgovor pozvano 208 ljudi, od kojih je samo sedam pušteno bez optužnice i da je kroz sistemsku korupciju pronevereno najmanje 100 milijardi dolara.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
14°C
13.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve