Svet
30.09.2021. 23:10
Tanjug

Nije to očekivao

Gutereš šokiran odlukom Etiopije da protera zvaničnike UN

Antonio Gutereš
Izvor: EPA / JUSTIN LANE

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš šokiran je informacijom da je Etiopija sedam visokih zvaničnika UN koji rade u toj zemlji proglasila za nepoželjne, saopštila je portparolka UN Stefani Tramble.

"Komuniciramo sa vladom Etiopije u očekivanju da će zvaničnicima UN biti dozvoljeno da nastave da obavljaju svoj važan posao", izjavila je Tramble, prenosi Rojters.

Ministarstvo spoljnih poslova Etiopije je saopštilo da je odlučilo da protera sedam visokih zvaničnika Ujedinjenih nacija zbog mešanja u unutrašnje poslove zemlje, a nakon što je ranije izaslanik UN Martin Grifits izneo optužbe na račun vladine blokade oblasti Tigraj, čije se stanivništvo zbog toga nalazi na ivici humanitarne katastrofe, s obzirom da su otežane isporuke medicinske opreme, hrane i goriva u taj sukobima zahvaćeni region.

Posle nas - potop

Klimatske promene

Poplave, klimatske promene

Klimatske promene

16.08.2021. 11:23

Posle nas - potop

Među sedam nepoželjnih zvaničnika su i oni iz Dečijeg fonda Ujedinjenih nacija (UNICEF) i Kancelarije Ujedinjenih nacija za koordinaciju humanitarnih poslova (OĆA).

Zvaničnici UN su, prema saopštenju etiopskog ministarstva, proglašeni “personama non grata” i dat im je rok od 72 sata da napuste zemlju.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Gutereš: Izveštaj UN je crveni alarm za čovečanstvo
Antonio Gutereš generalni sekretar UN

"Nema mesta za izgovore"

09.08.2021. 15:00

Gutereš: Izveštaj UN je crveni alarm za čovečanstvo

Ljudske aktivnosti menjaju klimu na neviđen i ponekad nepovratan način, ocenjeno je u najnovijem naučnom izveštaju Ujedinjenih nacija, a generalni sekretar te organizacije poručuje da je upravo ovaj izveštaj "crveni alarm za čovečanstvo".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
27.01.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve