Svet
14.01.2020. 13:43
Tanjug

HAFTAR ODBIO PREDLOG MOSKVE: Počeli sukobi u Libiji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Istočno libijske snage, koje pokušavaju da zauzmu Tripoli, koji je pod komandom vlade koju podržavaju međunarodne snage, saopštile su danas da su spremne i posvećene tome da postignu pobedu.

To su te istočno libijske snage napisale na svojoj Facebook stranici, a nakon što je komandant tih snaga Kalifa Haftar objavio da neće potpisati primirje koje su predložili Turska i Rusija, prenosi Rojters.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Mevlut Cavosoglu i Segej Lavrov, AP Photo/Pavel Golovkin

Kako se navodi, nakon što je Haftar napustio Moskvu počeli su oružani sukobi na jugu Tripolija, a u saopštenju objavljenom na lokalnoj televiziji Haftarova vojska je proglasila sporemnost i opredeljenje za pobedu.

Vođe libijskih zaraćenih strana postigli su u ponedeljak određeni napredak na indirektnim mirovnim pregovorima u Moskvi, ali nisu uspeli da se dogovore o primirju i okončanju devetomesečnog rata zbog glavnog grada Tripolija, prenosi Tas s.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
Turkish Presidency via AP, Pool

Razgovori su trajali osam sati uz posredovanje Rusije i Turske, a lider Libijske nacionalne armije (LNA) Kalifa Haftar rekao je da sporazum o primirju sa Vladom nacionalnog jedinstva nije potpisao jer ignoriše neke zahteve LNA.

Prema pisanju Skaj njuza Haftar je tražio da se dozvoli njegovoj vojsci da uđe u Tripoli i formira vladu nacionalnog jedinstva koja će dobiti poverenje parlamenta, kao i nadgledanje primirja, ali bez učešća Turske.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
0°C
08.12.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve