HAOS U ATINI: Huligani napali policiju “Molotovljevim koktelima” i kamenicama

HAOS U ATINI: Huligani napali policiju “Molotovljevim koktelima” i kamenicama

A police officer jumps to avoid a glass bottle that during a protest in central Athens, on Monday, Oct. 29, 2018. Greek police have fired tear gas to repel rioting teenagers who attacked them with petrol bombs and stones during a protest against the left-led government's education policies, by high school students.(AP Photo/Petros Giannakouris)


Tokom današnjeg protetsnog skupa srednjoškolaca pred zgradom Skupštine Grčke u Atini zbog još jednog zakona o reformi prosvete, huligani su policijsko obezbeđenje napali “Molotovljevim koktelima”, raketama za vatromet i kamenicama, a policija ih je rasterala suzavcem i šok-bombama, i jednog izgrednika uhapsila.

Nema izveštaja o tome da li je neko povredjen u sukobima koji su se proširili na centralno područje grada, prenose grčki i strani mediji. Ima, medjutim, izveštaja da se prolaznici, među kojima i strani turisti, žale na teškoće zbog suzavca, ali se niko nije obratio lekarima.

Policija je saopštila da je oko 2.000 učenika bilo na skupu protiv novog zakonskog predloga Vlade o izmeni završnjih ispita i drugih promena u srednjim školama, zbog čega su za danas zakazani protesti u još nekoliko gradova Grčke.

Oni su uzvikivali: “Dajte novac za obrazovanje, a ne za NATO pokolje!”.

Tokom govora vođa srednjoškolaca na Trgu Sindagma, organizovana grupa od nekoliko stotina mladića s kapuljačama, kacigama i maramama preko lica, napala je policiju, razbijala semafore, bankomate, telefonske govornice i nadstrešnice autobuskih stanica, kao i neke od obližnjih radnji, a od kontejnera za smeće su napravili barikade i zapalili ih.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar