HAOS U PARLAMENTU Potukli se poslanici

HAOS U PARLAMENTU Potukli se poslanici

AP Photo


Parlament Hongkonga danas je izgledao kao bokserski ring. Naime, fizički obračun među političarima izbio je zbog planiranih zakonskih izmena prema kojima će osumnjičenima biti suđeno u matičnoj Kini, prenosi BBC.

Sama sednica je počela velikom tenzijom, da bi se na kraju završile tučom, a poslanici su počeli da psuju i skaču na stolove, dok su neki pokušavali da se domognu mikrofona. Nekoliko poslanika je povrijeđeno, a jedan je prebačen u bolnicu.

AP Photo

AP Photo

Prodemokratski poslanik Geri Fan iznet je na nosilima, dok je jedan od propekinških zakonodavaca iz obračuna izašao sa povredom ruke.

Kritičari smatraju da bi predloženim izmenama zakona o izručenju bila smanjena sloboda Hongkonga, dok sa druge strane vlasti tvrde da su izmene neophodne radi izručenja osumnjičenog za ubistvo na Tajvanu.

AP Photo

AP Photo

Hongkong i dalje ima odvojen pravni sistem od matične Kine. Peking je 1997. godine vratio kontrolu nad Hongkongom, nekadašnjom britanskom kolonijom, uz uslov da će ovoj teritoriji omogućiti “veću autonomiju, osim u pitanjima spoljne politike i politike odbrane”.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar