Svet
11.05.2019. 15:38
BBC

HAOS U PARLAMENTU Potukli se poslanici

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Parlament Hongkonga danas je izgledao kao bokserski ring. Naime, fizički obračun među političarima izbio je zbog planiranih zakonskih izmena prema kojima će osumnjičenima biti suđeno u matičnoj Kini, prenosi BBC.

Sama sednica je počela velikom tenzijom, da bi se na kraju završile tučom, a poslanici su počeli da psuju i skaču na stolove, dok su neki pokušavali da se domognu mikrofona. Nekoliko poslanika je povrijeđeno, a jedan je prebačen u bolnicu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo

Prodemokratski poslanik Geri Fan iznet je na nosilima, dok je jedan od propekinških zakonodavaca iz obračuna izašao sa povredom ruke.

Kritičari smatraju da bi predloženim izmenama zakona o izručenju bila smanjena sloboda Hongkonga, dok sa druge strane vlasti tvrde da su izmene neophodne radi izručenja osumnjičenog za ubistvo na Tajvanu.

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.netEkspres.net
AP Photo

Hongkong i dalje ima odvojen pravni sistem od matične Kine. Peking je 1997. godine vratio kontrolu nad Hongkongom, nekadašnjom britanskom kolonijom, uz uslov da će ovoj teritoriji omogućiti "veću autonomiju, osim u pitanjima spoljne politike i politike odbrane".

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
12°C
27.11.2021.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve