Svet
11.09.2021. 22:52
Tanjug

Demonstracije

Haos u Solunu, policija koristila suzavac i vodene topove (FOTO)

protesti, 11. 9. 2021.
Izvor: AP / Giannis Papanikos

Grčka policija koristila je danas suzavac i vodene topove kako bi prekinula protest više hiljada ljudi zbog vladine politike i obavezne vakcinacije protiv korona virusa.

Vlasti su saopštile da su demonstranti u Solunu signalnim raketama gađali policiju koji im je blokirala put pri pokušaju da dođu do zgrade gde je premijer Kirjakos Micotakis trebalo da se obrati.

Policija je procenila da je više od 15.000 ljudi, uključujući sindikate, učestvovalo u današnjem okupljanju na kome je izraženo nezadovljstvo o većem broju pitanja u rasponu od vladine ekonomske politike do odluke o obaveznim vakcinama protiv kovid-19, prenosi Rojters.

Protesti zbog vakcinacije protiv kovid-19 počeli su u julu nakon što je vlada najavila obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i osoblja domova za stare.

Pogledajte fotografije: 

Vlasti su sugerisale da bi vakcine mogle da postanu obavezne i za druge profesionalne grupe, poput prosvetnih radnika.

Grčka je suspendovala skoro 6.000 zdravstvenih radnika jer su propustili rok 1. septembra da dobiju barem prvu vakcinu, a ranije ovog meseca nevakcinisanim zdravstvenim radnicima ponuđena je druga prilika za imunizaciju, uz dozvolu onima koji su suspendovani da se vrate na posao.

Oko 5,7 miliona Grka, ili 55 odsto stanovništva, u potpunosti je vakcinisano protiv kovid-19, a 59 odsto je primilo jednu dozu, prema najnovijim zvaničnim podacima, dok je zemlja danas zabeležila 2.197 potvrđenih novih infekcija i 39 smrtnih slučajeva.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Grčka: Stigao i kolumbijski soj
korona

Otporan na vakcine?

03.09.2021. 02:20

Grčka: Stigao i kolumbijski soj

Grčka služba za javno zdravlje (EODY) potvrdila je da je otkrila šest slučajeva kolumbijskog soja korona virusa, koji pažljivo prati Svetska zdravstvena organizacija (SZO) zbog straha da bi mogao da zaobiđe zaštitu koju pružaju vakcine.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
19°C
15.08.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve