Svet
26.02.2019. 14:40
R.E./Beta

HAOS ZBOG BREGZITA SE NASTAVLJA: Troje britanskih ministara prete ostavkom ako nema dogovora o Bregzitu

bregzit-3.jpg

Tri člana britanske vlade zapretili su danas da će podneti ostavku ako se premijerka Tereza Mej ne obaveže da Britanija neće izaći iz Evropske unije bez dogovora.

Ministar za industriju Ričard Harington, i ministarke za digitalna pitanja i energiju Margo Džejms i Kler Peri "mole" šeficu vlade da se obaveže da će produžiti rok za izlazak Britanije iz Unije ukoliko Parlament na vreme ne usvoji sporazum, da bi se izbegao haotičan izlazak iz Unije bez sporazuma.

"Preuzimanje takve obaveze bi sa olakšanjem prihvatila velika većina poslanika, firmi i njihovih zaposlenih", napisali su ti ministri koji su za ostanak Britanije u EU u tabloidu Dejli mejl (Daily Mail).

Ako im premijerka ne da takvo obećanje ove nedelje oni prete da će podneti ostavke da bi "sprečili katastrofu".

Prema tom tabloidu, još 15 članova vlade spremno je da podnese ostavku da bi sprečilo Bregzit bez dogovora.

"Kako se približava dan D, mislimo da je naš zadatak da uradimo nešto da pomognemo da se spreči takva katastrofa", rekla je Margo Džejms za Bi-Bi-Si (BBC).

Tri istaknuta ministra takodje su prošlog vikenda zatražila da se odloži datum izlaska Britanije iz EU, koji treba da bude 29. marta, smatrajući da britanski poslanici neće moći na vreme da usvoje dogovor o razlazu.

Tereza Mej je odložila novo glasanje o sporazumu u britanskom parlamentu do 12. marta najkasnije da bi dobila više vremena da pokuša da sa ostalim članicama Unije postigne dogovor o izmenama sporazuma koje bi osigurale da ga britanski poslanici usvoje.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk rekao je juče da je razgovarao sa Terezom Mej o pravnom i proceduralnom kontekstu mogućeg produžetka roka izlaska Britanije iz Unije, i ocenio da bi odlaganje izlaska bilo "racionalno rešenje".

Medjutim britanska premijerka misli da može da izbegne taj scenario. Tereza Mej danas ima sastanak svog kabineta pre predvidjenog obraćanja poslanicima u Parlamentu. Laburistička stranka, glavna britanska opoziciona partija, saopštila je da je spremna da podrži amandman kojim bi se organizovao drugi referendum o izlasku Britanije iz EU da bi se izbegao "destruktivan" Bregzit konzervativaca, čime je dodat pritisak na Terezu Mej.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
21°C
07.05.2021.
Beograd

Najčitanije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve