Svet
09.10.2021. 18:05
R.E.

Pokrenuta istraga

Havana sindrom i u ambasadi SAD u Berlinu

Berlin, Nemačka
Izvor: Shutterstock

Policija u Berlinu saopštila je da je pokrenuta istraga nakon što je osoblje američke ambasade prijavilo simptome takozvanog Havana sindroma.

Istraga o "navodnom napadu zvučnim oružjem na zaposlene u američkoj ambasadi" počela je u avgustu, a od 2016. godine više od 200 američkih zvaničnika prijavilo je da boluje od ovog poremećaja, saopštila je policija, prenosi BBC.

Neki zvaničnici SAD koji su prijavili simtpome navode da su doživeli iznenadni osećaj pritiska u glavi, kao i da su čuli čudne zvuke, a drugi su se, između ostalog, žalili na vrtoglavicu, mučninu i umor.

Predsednik SAD Džozef Bajden obećao je juče da će biti otkriveni "uzroci poremećaja i oni koji su odgovorni za Havana sindrom".

Izjava američkog predsednika data je tokom potpisivanja zakona kojim se nagoveštava bolja zdravstvena zaštita i veća finansijska podrška žrtvama Havana sindroma.

Portparol ambasade odbio je da komentariše istragu nemačke policije, ali je potvrdio Rojtersu da je u toku i američka istraga o slučajevima ovog poremećaja širom sveta.

On je stanje koje prati Havana sindrom okarakterisao kao "abnormalne zdravstvene incidente".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

CIA službenik prijavio misteriozni "Havana sindrom"
bolest, psihijatar

Vratio se iz Indije

21.09.2021. 08:58

CIA službenik prijavio misteriozni "Havana sindrom"

Službenik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) koji je ovog meseca putovao sa direktorom CIA Vilijamom Burnsom u Indiju, prijavio je simptome "Havana sindroma", preneli su CNN i "Njujork tajms".
Close
Vremenska prognoza
broken clouds
17°C
28.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve