HAVIJERU SOLANI ODBIJEN ZAHTEV DA PUTUJE U SJEDINJENE DRŽAVE: Bivši prvi čovek NATO u agresiji na SRJ, Amerikancima sumnjiv zbog putovanja u Iran

HAVIJERU SOLANI ODBIJEN ZAHTEV DA PUTUJE U SJEDINJENE DRŽAVE: Bivši prvi čovek NATO u agresiji na SRJ, Amerikancima sumnjiv zbog putovanja u Iran


Bivšem generalnom sekretaru Severnoatlanske alijanse ( 1995-1999) i komesaru za spoljnu i bezbednosnu politiku EU ( 1999-2009) Havijeru Solani nedavno je odbijeno elektronsko odbrenje da putuje u Sjedinjene Dražave.

Razlog zašto je bivšem geneseku, koji je predvodio NATO okom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999, prema pisanju španskog lista El Pais je u njegovim putovanjima u Iran, pošto je to zemlja koju je administracija Donalda Trampa stavila na crnu listu.

Inače za putovanje Španaca u SAD ne treba viza, ako je boravak do 90 dana, međutim to ne znači da policija na aerodromu neće odbiti nekog ko im se učini sumnjiv iako nema vizu. Zbog toga je preporučljivo dobijanje elektronskog odobrenja za putovanje pre polaska. Iako dozvola ne daje pravo ulaska u zemlju, omogućava da službenici migracione službe i carini da neće praviti probleme prilikom ulaska, piše ovaj španski list.

Službenici američke ambasade u Madridu nisu želeli da komentarišu ovaj slučaj, ali su objasnili da sistem automatski odbija zahteve onih ljudi koji su poslednjih godina učestalo posećivali: Iran, Irak, Siriju, Sudan, Libiju, Somaliju ili Jemen. To ne znači da ne mogu da putuju u SAD, ali moraju dobiti vizu, kao da nisu državljani zemlje oslobođeni tog zahteva.

U razgovoru sa EL PAIS, Solana je negirao incident i potvrdio da je u procesu dobivanja vize. Solana je, kao šef diplomatije EU, bio jedan od prvih kreatora nuklearnog sporazuma sa Iranom, koji je odbila Trampova administracija. Poslednji put kada je putovao u Teheran bio je 2013. godine, povodom inauguracije predsednika Hasana Rohanija, predstavnika reformističkog sektora i bivšeg predstavnika Irana u pregovorima o nuklearnom sporazumu.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar