HEMON: Zabrinut sam, SAD bi mogle da dožive sudbinu BiH

HEMON: Zabrinut sam, SAD bi mogle da dožive sudbinu BiH

AP Photo/Noah Berger


Američki pisac poreklom iz Bosne i Hercegovine Aleksandar Hemon izjavio je da brine zbog sve većeg socijalnog raslojavanja u SAD.

Hemon je ocenio da bi ono moglo dovesti do podele Sjedinjenih Država, s obzirom da ga današnja Amerika etnički podseća na njegovu rodnu zemlju.

“Bavim se imaginacijom – savršeno mogu da zamislim situaciju u kojoj deo Sjedinjenih Država postaje nezavistan”, rekao je Hemon u Sarajevu, gde je vodio konferencije za novinare u takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala.

U intervjuu za Rojters, on je rekao da nije siguran da li bi ta mogućnost mogla da se pojavi tokom njegovog života, ali da mu deluje kao realan scenario u nekom trenutku.

Hemon

“To je budućnost Amerike”, rekao je Hemon (55) na pitanje kako vidi situaciju u Bosni.

“Ovaj nefunkcionalni politički sistem blokiraće samu mogućnost zamišljanja zajedničkog društva, kao što je slučaj u Bosni”, rekao je.

Hemon je sugerisao da bi sve veći socijalni politički razdori u SAD mogli pokrenuti separatističke snage koje bi na kraju bile sposobne da revidiraju političku kartu Amerike, kao i da se ni oružani sukob ne mogu isključiti.

On je konstatovao da je moguće da Kalifornija “kaže da će se brinuti za sebe i neće davati novac Alabami i Luizijani”, ako te države pokušaju da spreče abortus ili konzumiranje kanabisa u Kaliforniji, i dodao da bi Trampova retorika, za koju je rekao da je puna “rasističkog naboja”, snosila deo odgovornosti za to.

“Nikome ne bih poželeo Trampa, ali zbog njega je postalo očigledno da su bela nadmoć, netrpeljivost i patrijarhat suštinski i ogroman deo SAD”, zaključio je pisac, koji je nedavno završio pisanje četvrtog nastavka “Matriksa”, na čijim je scenarijima i ranije radio.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar