Svet
25.08.2021. 10:35
Tanjug

"Biće još dramatičnije"

Hitan apel: Nemačkoj potrebno 400.000 imigranata godišnje

radnici
Izvor: Shutterstock

Predsednik Nemačke agencije za zapošljavanje Detlef Šele uputio je hitan apel vladi u Berlinu u kojem je upozorio da je toj zemji zbog nedostatka radne snage potrebno 400.000 imigranata godišnje, što je mnogo više nego proteklih godina.

"Kao rezultat demografskog razvoja, broj potencijalno radno sposobnog stanovništva u ovoj godini će se smanjiti za 150.000. Narednih godina će biti mnogo dramatičnije“, poručio je Šele za "Zidojče cajtung".

Prema njegovim rečima, Nemačka bi problem mogla da reši ako obuči nekvalfikovanu radnu snagu i ako onima koji rade skraćeno radno vreme, a to u stvari ne žele, dozvoli da im radno vreme traje duže, ali pre svega ako dovede radnu snagu iz inostranstva.

radnici
Izvor: Shutterstock

"Potrebno nam je 400.000 imigranata godišnje, dakle mnogo više nego proteklih godina. Od negovatelja, preko instalatera klima uređaja, do logističara i fakultetski obrazovanih ljudi. Radne snage će nedostajati u svim oblastima", rekao je šef Agencije za zapošljavanje, prenosi Dojče vele.

Šele poslednjih dana konstantno ukazuje na lošu situaciju u obučavanju radne snage.

"Mnogi koji se obučavaju i poslodavci jednostavno se ne pronalaze", kaže Šele.

Upozorava da se taj trend sve više pogoršava, tako da je čak 31 odsto ljudi koji su se prijavili za obuku do sada bez radnog mesta, dok je istovremeno, 40 procenata mesta za obuku je nepopunjeno.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
10°C
19.05.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve