Svet
30.03.2023. 16:17
Beta

Andrej Plenković

Hrvatska dobija 140 miliona dolara vojne pomoći

Andrej Plenković
Izvor: AP POOL / OLIVIER MATTHYS / POOL

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da će Hrvatska od SAD dobiti 140 miliona dolara vojne pomoći koju će koristiti za nabavku i formiranje eskadrile novih helikoptera.

"Ta sredstava biće iskorišćena za nabavku i formiranje eskadrile novih helikoptera koje će Hrvatska nabaviti od SAD", rekao je Plenković na sednici Vlade u Zagrebu.
 

On je kazao da je sa vladom SAD dogovorena podrška kroz program finansiranja stranih oružanih snaga u okviru koje je Hrvatskoj dodeljeno 140 miliona, a dosad je kroz taj program dobijeno oko 800 miliona dolara.

"Na taj način nastavljamo partnersku saradnju i ova sredstva biće iskorišćena za nabavku novog naoružanja u kontekstu vojne saradnje sa SAD", dodao je Plenković i ocenio da se odnosi sa SAD stalno unapređuju.

Vlada je danas odlučila i da će Hrvatska pomoći Ukrajini sa 500.000 evra kroz Sveobuhvatni paket pomoći NATO-a za Ukrajinu.

Hrvatski mediji podsećaju da je Hrvatska dosad kupila od SAD dva nova "Blekhok" (Black Hawk) helikoptera, a još dva joj je ta država donirala.

Ministar odbrane Mario Banožić ranije je rekao da će Hrvatska nabaviti dodatnih osam helikoptera.

Jutarnji list piše da je objava o dogovoru s Amerikancima stigla samo dan pošto je Banožić u Ukrajini najavio da će Zagreb uskoro isporučiti Kijevu 14 polovnih transportnih helikoptera "Mi 8".

Tu donaciju danas je novinarima u Poreču komentarisao predsednik Hrvatske Zoran Milanović koji je kazao da ti helikopteri nisu perspektivni jer Hrvatska ne bi imala uslova ni računice da ih i dalje održava.

On je dodao da ima "dosta takvih helikoptera i da ih se pomalo treba rešavati".

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Evo kada Hrvatska šalje Ukrajini helikoptere i koji tip
helikopter, ukrajina

Mediji

27.02.2023. 08:05

Evo kada Hrvatska šalje Ukrajini helikoptere i koji tip

Vlada Hrvatske odlučila je da za desetak dana počne isporuku Ukrajini ukupno 14 helikoptera sovjetske proizvodnje tipa Mi-8, odnosno polovinu svih raspoloživih letelica Hrvatskog ratnog vazduhoplostva za tu namenu.
Close
Vremenska prognoza
clear sky
24°C
28.05.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve