“Hrvatska gubi polako bitku sa koronavirusom”

“Hrvatska gubi polako bitku sa koronavirusom”

EPA-EFE/ANTONIO BAT


Hrvatska polako gubi bitku sa vrusom, tvrdi imunulog, profesor na riječkom Univerzitetu Stipan Jonjić, koji ističe da je sada najvažnije zaštititi zdravstveni sistem i apeluje na osvešćenje svih u skladu sa situacijom, koja je, upozorava, vanredna.

“Polako gubimo bitku s virusom u smislu da možemo koristiti klasične epidemiološke mere, da možemo prepoznati kontakte. Koliko bi sad trebalo epidemiologa da bi povezali sve kontakte…”, naveo je Jonjić.

EPA-EFE/ANTONIO BAT

EPA-EFE/ANTONIO BAT

Smatra da se mora menjati cela strategija i tvrdi da to hrvatski stručnjaci znaju.

“Moramo učiniti sve da se spreči urušavanje bolničkog sistema, puno se radi na tom planu”, rekao je on gostujući na zagrebačkoj N1 tv.

U Hrvatskoj 2.378 novozaraženih i 23 preminula pacijenta

U Hrvatskoj je u poslednja 24 sata registrovano 2.378 novozaraženih koronavirusom, od 8.589 testiranih uzoraka i 23 smrtna ishoda, saopštio je danas Nacionalni štab civilne zaštite.

Ovo je do sada najviše novozaraženih i preminulih u jednom danu od početka epidemije u Hrvatskoj.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 12.736, do kojih su 932 pacijenta na bolničkom lečenju, a 68 je na respiratoru.

Od 25. februara u Hrvatskoj do danas ukupno je zabeleženo 40.999 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 493 preminule, ukupno se oporavilo 27.770 osoba od toga 930 u poslednja 24 sata.

U samoizolaciji su trenutno 14.924 osobe. Do danas je ukupno testirano 466.315 osoba, od toga 8.589 u posljednja 24 sata, navodi se u saopštenju.

Smatra da treba prestati sa merama preporuka u ovoj, prema njegovim rečima, vanrednoj situaciji, i da umesto toga treba doneti uredbe.

“To nije pitanje demokratije ni ljudskih prava nego zaštite bolničkog sistema na dobrobit svih. Ako se donesu mere koje treba poštovati, onda ministri moraju preraspodeliti ljude. Stabovi će morati a se ponašaju po vanrednim merama, mobilizovati ljude, ali celi zdravstveni sistem mora da shvati da više verovatno neće biti u mirnodopskom pogonu nego će se možda raditi druge stvari”, apelovao je Jonjić.

 EPA-EFE/ANTONIO BAT

EPA-EFE/ANTONIO BAT

Ističe da se svi moraju osvestiti i da ne smeju da rade nešto što će pogoršati situaciju.

“Mislim da će to u Hravtskoj funkcionsati, naučili smo da se nosimo sa teškim situacijama”, naveo je Jonjić.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar