HRVATSKA NA NOGAMA ZBOG GOVORA PREDSEDNIKA EVROPSKOG PARLAMENTA TAJANIJA: Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!

HRVATSKA NA NOGAMA ZBOG GOVORA PREDSEDNIKA EVROPSKOG PARLAMENTA TAJANIJA: Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!


Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani ovog je vikenda održao govor povodom Dana sećanja za žrtve za vreme egzodusa iz Istre, Rijeke i Dalmacije. Govoreći o fojbama, govor je završio rečima: Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!

Svečana komemorativna ceremonija održana je u mestu Bazovici pored Trsta. Tajani je ranije objavio Tviteru u kojem poziva Italijane da odaju počast žrtvama fojbi.

 

‘Osetite moralnu dužnost, uz trobojnicu u srcu, da prisustvujete komemoraciji Dana sećanja na žrtve fojba i egzodusa Istre, Rijeke i Dalmacije’, napisao je, a kasnije je objavio na Fejsbuku i video s komemoracije, javljaju lokalni tršćanski mediji.

‘U čast našim žrtvama, žrtvama anti-talijanske mržnje. Ubili su oni koji su na uniformi imali crvenu zvezdu’, poručio je.

Tajani je takođe tokom govora u Basovici rekao da je ‘Trst grad koji simbolizuje nacionalni identitet’.

‘Kao Italijan – naglašava on – kao patriot, kao predsednik Evropskog parlamenta, učiniću sve što je u mojoj moći kako bih osigurao da Brisel usmeri pažnju na ono što se dogodilo u ovom delu Italije. Tokom narednog zasedanja u Evropskom parlamentu setiću se tragedije ovih zemalja, tako da će svi znati što se ovde dogodilo’, kazao je i govor zaključio sledećim pokličem:

‘Živeo Trst, živela italijanska Istra, živela italijanska Dalmacija!’

1 comment

Dodajte komentar

+ Ostavite komentar