HRVATSKA ODLUČILA DA SE SOLIDARIŠE SA VELIKOM BRITANIJOM: Doneta odluka o proterivanju ruskog diplomate

HRVATSKA ODLUČILA DA SE SOLIDARIŠE SA VELIKOM BRITANIJOM: Doneta odluka o proterivanju ruskog diplomate

Foto: YouTube screenshot


Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je danas da je državni vrh odlučio da se Hrvatska solidariše s Velikom Britanijom posle afere trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u toj zemlji, za šta se odgovornom smatra Rusija, i najavio da će jedan ruski diplomata biti proglašen personom non grata.

“Hrvatska je jedna od 14 država koja će tokom dana proglasiti jednog akreditovanog diplomatu personom non grata”, rekao je Plenković na konferenciji za novinare posle susreta državnog vrha na kojem se raspravljalo o merama koje će Hrvatska, kao članica Evropske unije, preduzeti prema Rusiji.

On je naglasio da je reč o “političkoj solidarnosti”, a na pitanje novinara nije želeo da kaže o kojem se ruskom diplomati radi.

“Pokazujemo i konkretno da ne prihvatamo ovakvu vrstu napada s kakvim je bilo suočene Ujedinjeno Kraljevstvo”, dodao je Plenković.

Državni vrh Hrvatske sastao se jutros u sedištu Vlade u Zagrebu, a glavna tema susreta bio je način na koji će se Hrvatska, kao članica EU, postaviti prema Rusiji posle afere trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja u Velikoj Britaniji.

Uz premijera Andreja Plenkovića i predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović na sastanku je bio i predsednik Sabora Gordan Jandroković koji novinarima posle susreta nije želeo da kaže koje su bile njegove teme.

Evropski savet je ranije odlučilo da se preduzmu mere protiv Rusije, jer je zaključeno da postoji “velika verovatnoća” da ta država stoji iza napada na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala, i njegovu ćerku Juliju u Velikoj Britaniji. Sve članice EU su se obavezale da će u ponedeljak odlučiti na koji će način svaka pojedinačno odgovoriti Rusiji.

+ Trenutno nema komentara

Dodajte komentar