Svet
13.09.2023. 18:35
Beta

Izmena zakona

Hrvatska uvodi strožije kažnjavanje nasilja nad ženama

Nasilje nad ženama
Izvor: Shutterstock

Hrvatska je objavila da uvodi nove mere i strože kazne radi suzbijanja nasilja nad ženama, kao i posebno krivično delo teškog ubistva žene. 

"Prioritet je strožije kažnjavanje nasilja i osnaživanja prava žrtava", rekao je premijer Andrej Plenković na predstavljanju mera na sastanku s predstavnicima institucija i udruženja civilnog društva u Zagrebu.

Reč je o izmenama više zakona, a među novinama je, uz kazneno delo femicida, i istražni zatvor za kršenje zaštitnih mera, veće kazne za silovanje i obaveštavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu.

"Odlučili smo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim segmentima društva da je ubistvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo. Zato uvodimo posebno krivično delo - teško ubistvo ženske osobe, femicid, za koje će biti zaprećena kazna zatvora od najmanje deset godina do dugotrajnog zatvora", rekao je Plenković.

Izmenama više zakona, među ostalim, Krivičnog zakona, Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, Zakona o sudovima i Porodičnog zakona, ukida se zastara krivičnog dela za sva teška krivična dela polnog zlostavljanja i iskorišćavanja deteta, uvodi se pravo žrtve na žalbu protiv rešenja o zaštitnoj meri, a policija dobija ovlašćenje da uhapsi nasilnika kada postoji sumnja da je mera prekršena.

Izmene zakona će se do kraja sledeće nedelje naći na javnoj raspravi da bi mogle da budu usvojene početkom 2024. godine.

Udruženja civilnog društva i ombudsman za ravnopravnost polova pozdravile su najavljene mere, ali i upozorile da je od političke volje do sprovođenja dug put.

Komentari
Dodaj komentar

Povezane vesti

Close
Vremenska prognoza
clear sky
34°C
14.07.2024.
Beograd
Wind
PM2.5
5µg/m3
PM10
6µg/m3
UV
UV indeks
1
AQI indeks
1

Euro 2024

Vidi sve

Oni su ponos Srbije

Vidi sve

Najnovije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve