Svet
06.03.2017. 18:21
Ljubinka Brkić

HRVATSKA ZARADILA MILIONE OD ISIL-a: Zagreb izvozio oružje islamskim pobunjenicima u Siriji

Ekspres.net
Izvor: Ekspres.net

Ceo posao finansirala Saudijska Arabija, dok je formalni kupac oružja i municije bio Jordan. Turske i jordanske kargo kompanije prevozile avionima hiljade tona oružja iz Hrvatske. Roba je završavala u rukama boraca Islamske države
Zagreb je zabeležio rekordnu prodaju zastarele municije i oružja Saudijskoj Arabiji u 2016. godini, ignorišući osnovane sumnje da će roba biti preusmerena za Siriju, grupama povezanim s protivnicima režima Bašara el Asada i onima koje pripadaju Islamskoj državi. Konvencije UN, inače, zabranjuju trgovinu oružjem ako prodavac zna da će ono biti preusmereno u područja u kojima se odvijaju ratni sukobi, a naročito u ona u kojima su problematični ratovi. U ovom konkretnom slučaju, radi se o području Sirije i Iraka.
Prema tim podacima, u prvih devet meseci prošle godine Zagreb je prodao municije, mina i raketnih bacača u vrednosti od 83 miliona evra. Ukupno je Hrvatska, od decembra 2012. godine i početka rata u Siriji, izvezla oružja i municije u vrednosti od 126 miliona evra Saudijskoj Arabiji i u vrednosti od 44 miliona evra Jordanu, prema podacima s internet stranice UN Comtrade. U novembru 2012, prvi teretni avioni odlaze sa zagrebačkog „Plesa" i lete prema Jordanu. U njima se nalaze pošiljke oružja: bacači granata, municija, puške i kacige. Ostatak je dopremljen iz nekoliko evropskih zemalja i transferisan dalje prema Jordanu. Gotovo tri godine kasnije, u aprilu 2015, prve kolone izbeglica iz Sirije stižu na hrvatsku granicu. Kakva je veza između ovih događaja? Krajnje odredište oružja koje je iz Hrvatske dopremljeno u Jordan bilo je Sirija, odnosno pobunjenici koji su pokušavali da svrgnu tamošnjeg predsednika Bašara el Asada. Dostava oružja je, navodno, dogovorena u Americi između Hrvatske i Saudijske Arabije. Ta zemlja je logistički i vojno stvarala jedinice koje su bile zametak ISIL-a, a koje su danas okosnica Islamske države. U februaru 2013. izbio je skandal. „Njujork tajms" je objavio članak u kojem opisuje dostavu oružja iz Hrvatske prozapadnim sirijskim pobunjenicima preko Jordana. U samo tri meseca, od novembra 2012. do februara 2013, sa zagrebačkog „Plesa" je 75 transportnih aviona „Turkiš karga" i „Jordanijan internešenel er karga" u Jordan prevezlo čak 3.000 tona oružja. Kako su pisali svetski mediji, dogovoreno je da oružje stvarno plati Saudijska Arabija, a da se ono formalno fakturiše kao prodaja Jordanu. Od tada su s „Plesa" sledeće dve godine u kontinuitetu stalno kretale isporuke svih vrsta oružja prema Jordanu, koji ih je prosleđivao na sirijsko i iračko ratište. Upitna je bila i uloga SAD u celoj priči. Istina je da su SAD i njene obaveštajne i monitoring agencije znale da se sve to događa, ali se nijednim gestom nisu htele petljati u proces.

Sedamdeset pet aviona prevezlo ukupno 3.000 tona oružja i municije sa aerodroma „Pleso" u Jordan

Mada je teško pretpostaviti da se tako nešto, na njihove oči, moglo odigrati bez njihovog blagoslova, ceo slučaj se, navodno, bazirao isključivo na trilateralnom dogovoru Hrvatske, Saudijske Arabije i Jordana. Hrvatsko ministarstvo odbrane višekratno je tokom 2012. i 2013. upozoreno da oružje završava u nekontrolisanim islamističkim terorističkim grupama, međutim, isporuke su se nastavljale. S tim je problemom bila upoznata i bivša ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, ali je izostala i bilo kakva njena reakcija, što je čudno s obzirom na to da je Hrvatska u UN-u glasala za Sporazum o trgovini oružjem. Taj sporazum snažno obavezuje članice da vode računa hoće li oružje kojim trguju biti upotrebljeno protiv civila, što je apsolutno slučaj s militantima u Siriji, ili u počinjavanju ratnih zločina, što je takođe bio slučaj. Uostalom, od 2008, Hrvatska se obavezala da sprovodi osam kriterijuma EU pri izvozu oružja, od kojih jedan izričito navodi zabranu izvoza oružja u slučaju „rizika od preusmeravanja robe unutar zemlje destinacije ili izvoza u treću zemlju pod neželjenim okolnostima". Pod neželjenim okolnostima ovde se misli na situaciju kada se oružje preprodaje zemljama koje se nalaze u ratnom sukobu, zemljama koje se nalaze na crnoj listi za trgovinu oružjem i terorističkim grupama.
Situacija za Hrvatsku postaje još nezgodnija sledećih meseci, kada su se pojavili snimci hrvatskog oružja u rukama radikalnih islamističkih grupa. Britanski bloger je na svojoj stranici objavio fotografije radikalnih boraca s hrvatskim raketnim bacačima RBG 6. Ti radikalni borci postali su jezgra Islamske države. Prema tim podacima, Hrvatska je te godine u Jordan izvezla oružje vredno 6,9 miliona američkih dolara. Reč je o 380 bacača granata, 38 komada vojnog oružja, dva miliona komada municije, 4.800 pušaka i 2.500 kaciga, pa je praktično nemoguće izbeći zaključak da je reč o oružju koje je, uprkos embargu, završilo u Siriji. U izveštaju, međutim, stoji da je Hrvatska s Jordanom ugovorila zapravo izvoz oružja od čak 33 miliona dolara. To znači da je u narednim godinama Hrvatska Jordanu trebalo da isporuči oružje vredno još oko 26 miliona dolara. Reč je o 3.230 bacača granata, 412 komada vojnog oružja, te oko 10.000 pušaka i četiri miliona komada vojne municije. Ali godišnji izveštaj za 2013. i 2014. godinu objavio je podatke bez tablice zemalja u koje se oružje izvozi pa se više ne vidi koliko je oružja završilo u Jordanu. Sve ovo potpuno delegitimiše Hrvatsku u pokušajima da se pravi kao da je se ne tiče sirijski sukob. U njega su na ovaj prljavi način upetljani i država Hrvatska i tamošnji trgovci oružjem i više nego neke bivše kolonijalne sile na čiju se krivicu danas pozivamo.

Komentari
Dodaj komentar
Close
Vremenska prognoza
clear sky
11°C
04.10.2022.
Beograd

Najnovije

Vidi sve

Najčitanije

Vidi sve

Iz drugačijeg ugla

Vidi sve